måndag 23 april 2007

Vad är grejen med den vidriga second hand-lukten?


Har ni varit i en second hand-butik nån gång?
Lukten av kläderna är helt vidrig och exakt densamma överallt.

Vad är grejen med att det luktar exakt likadant?
Går man in på UFF eller Emmaus så lukat det exakt likadant som om man går förbi second hand-hörnan på Urban Outfitters eller Weekday. Det luktar gammal, äcklig och allmänt vidrig second hand!

Om man har en massa gamla kläder på vinden eller i garderoben eller på landet - då luktar det inte så vidrigt. Doften är inte ens i närheten av den äckliga lukten som second handen luktar!
Är det någon typ av malmedel de sprutar på, eller vad är det?

Jag gillar iallafall inte att köpa second hand. Det luktar för äckligt helt enkelt.

32 Comments:

Anonymous Anonym said...

Du vet artiklarna typ "Låg död i tre veckor"? Det är från de lägenheterna kläderna kommer. Creepy...
/kusinvitamin

måndag, 23 april, 2007  
Anonymous Anonym said...

Jag förstår inte folk som orkar leta efter "det där trendiga" bland den där lukten...

och ja, creepy.. :S

måndag, 23 april, 2007  
Blogger Emanuel said...

Anonym: jaha. Det är dödens lukt. Vidrigt, som sagt!Maria: Jag håller med dig. Det är ju bara en massa alldeles för små mockajackor i de där trendlådorna...

måndag, 23 april, 2007  
Anonymous Anonym said...

Vem handlar ens på second hand? Har aldrig varit inne i en sådan butik ens.
Räcker för mig att titta på skyltfönstret där det står någon sleden docka med en 60tals klänning. =P
Har man inte råd med kläder som är tillverkade av barn för under 10kr/månaden nere i Asien, då har man problem med budgeten. =D

måndag, 23 april, 2007  
Blogger Linda K said...

om jag varit i en second handbutik? *skrattar ihjäl mig* ja! alla luktar inte illa ;)

måndag, 23 april, 2007  
Anonymous Anonym said...

Second hand luktar second hand och denna lukten är en internationell second hand-lukt.och, ja, den är totalt jävla vedervärdig. Att handla second hand handlar inte så ofta om att handla billigt, utan är mer en sorts skattjakt. kanske gör den räliga lukten att man känner sig ännu duktigare som har orkat ta sig fram till detta fynd. det är kul att hitta fynd! Vad är grejen med fynd?

måndag, 23 april, 2007  
Blogger Emanuel said...

Linda K: 1. Hur står du ut med lukten? 2. Var finns dessa underbara butiker som inte luktar apa?
Pauline: Ja, visst är det så. Inte bara i Sverige, utan överallt sprids denna obehagliga doft...

måndag, 23 april, 2007  
Anonymous Anonym said...

Och vad är grejen med att kalla second hand för vintage

måndag, 23 april, 2007  
Anonymous Anonym said...

är det inte en del av hela second hand grejen då? att lukta lite illa?
-Jag är så sjukt anti all kommersialism och utseendefixering och jag demonstrerar detta genom att gå runt och lukta skog och oktober!

måndag, 23 april, 2007  
Anonymous Anonym said...

nej. usch. jag ville en gång i tiden vara coolt second-handig, men nej, jag blir äcklad av att tänka på vilka som kan ha haft kläderna innan mig. varför ska jag köpa andras gamla illaluktande trasor när jag har en massa (mindre illaluktande dock) skräp i klädkammaren?

måndag, 23 april, 2007  
Anonymous Anonym said...

Second hand betyder ju att andra burit kläderna innan. Alla har olika kroppsdofter (alla har inte tvättat kläderna innan de lämnar till second hand-butiken). Olika kroppsdofter och tvättmedelsdofter doftar olika och en blandning av alla dessa dofter ger second hand-doften. Inte så konstigt egentligen. Ta bara den fina "odören" som kommer ur tvättmaskinen då man tömmer den på massa snuskgrejer. Typ gammalt tvättmedel och sköljmedel, skulle jag tippa på. Samma visa där, fast mycket mer intensiv doft/stank.

måndag, 23 april, 2007  
Anonymous Anonym said...

Fan vad ni babblar.
Det luktar äckligt för att... det ÄR äckligt.

(Men... det SKULLE kunna vara så att ALLA second hand-butiker mäter tempraturen i fahrenheit istället för celsius, och därför luktar det äckligt. Populär teori på internet. ...not)

Jag vet ju med bestämdhet att Herr Vadärgrejen faktiskt köpt muggiga second hand-kläder en gång i tiden. Fast då använde han även munspray, så det gick nog på ett ut.

(Muggiga? Vaddå muggiga? Vad fan pratar jag om?)

Lite off-topic. Sorry för det. Jag menar bara... är det inte gamla kläder? Använda? Av gubbar? Tanter? Ungdomar? Alla möjliga?

Jo.

Och en gammal använd gubbkavaj allena slår ju ut allt som kallas luktsinne i minst en kvart.

Så varför dividerar ni ens... äckliga grejer luktar ganska ofta äckligt.


(Ps. Oktober var ett bra uttryck. Men det luktar ganska gott med all röten natur. Tycker jag. Skillnad på röten natur och ruttna kläder helt enkelt.)

FAN vad jag saknar att du inte skriver något om L---A R----G förresten.
...not.


(Sorry för den töntiga Boratjargongen. Kommer inte hända igen.)
...not.

(Allvarligt.)

måndag, 23 april, 2007  
Blogger CECILIA said...

Jag pallar inte heller att köpa second hand. Jag slutade efter en Dalalsfest till vilken jag köpt ett par kornblå Peterpanskor på Myrornas. Under middagen sitter jag och tycker att min bordskavaljer luktar vidrigt. Är äcklad ett tag tills jag upptäcker att det är mina secondhandskor!!! Den förra ägarens fotsvett kom till liv igen när de blev varma!

tisdag, 24 april, 2007  
Blogger CECILIA said...

Dallasfest menar jag. Jag var utklädd till Lucy Ewing.

tisdag, 24 april, 2007  
Anonymous Anonym said...

Second-hand = sjukt jobbigt. Det kryper i skinnet när man är inne i en sån affär... känns som det bor små djur i plaggen!!!(Små skalbaggar I guess...) Skönt att det verkar vara okej att ogilla second-handgrejen här, för när jag säger nåt som det så år jag ofta "men-tänk-på-miljööööön" kastat i ansiktet... (Ja, det är det jag gör, säger jag då... min hemmiljö.)

Fortfarande en grym blog!

tisdag, 24 april, 2007  
Blogger snoeret said...

Prova Stadsmissionen, där luktar det inte sådär konstigt secondhandigt. Jag har inte lyckats räkna ut varför ännu...

tisdag, 24 april, 2007  
Anonymous Anonym said...

Jag älskar själva idén med second hand, men håller helt med om att affärerna ofta luktar... tja... blä! Jag tror att det är gubbkostymernas fel. De större affärerna tvättar ju kläderna innan de säljer dem, men bara de som är maskintvättbara. Gubbkostymer brukar kräva kem, och eftersom det blir för dyrt får de stinka ned hela lokalen med inpyrd gubbsvett och piptobak.

Frågan är: Är det verkligen så stor omsättning på dessa gubbkostymer, eller skulle affärerna egentligen tjäna på att dissa dem till förmån för en trevligare butiksmiljö för att locka fler kunder?

tisdag, 24 april, 2007  
Anonymous Anonym said...

hahahah fy fan va kul inlägg. Du gjorde min dag
dödens lukt...
skalbaggar, gammal sleden docka hahaha/eve

onsdag, 25 april, 2007  
Blogger martina said...

men second hand är den rätta skiten. jag står ut med doften anytime om jag hittar en gammal leviströja från 1970 som fortfarande går att ta i utan att den går sönder. det finns ju fler saker som luktar skit. surströmming, allmänna toaletter och skor. ändå jobbar vi i den branschen frekvent så jag säger håll för näsan och börja leta. det är värt det. men i agree. död i 3 veckor, sjukt kul!

torsdag, 26 april, 2007  
Blogger Julia & Felix said...

nåt medel måste det vara eftersom det alltid börjar klia på mig när jag går in i en affär som luktar så.

men alla gör faktiskt inte det. det är de stora secondhand-kedjorna som har den stanken.

själv köper jag gärna på secondhand.

måndag, 30 april, 2007  
Anonymous Anonym said...

tomas/ så rätt! VAD är grejen med vintage?

tisdag, 01 maj, 2007  
Anonymous Anonym said...

Jag var i Berlin i en second-handbutik. Där stank fruktansvärt. Ägaren berättade sedan att det låg en död råtta någonstans i affären sedan ett par veckor tillbaka, men dom kunde inte hitta den bland allt bråte så den fick ligga kvar. Men det förklarar knappast stanken i alla second handaffärer i alla länder.

Verkar finnas en hierarki som lyder såhär: vintage = lyx, second hand = acceptabelt, loppis = skrot. Och de sk. riktiga vintageaffärer jag varit i har faktiskt inte haft den där stanken, kanske för att kläderna där tvättas och ofta är dom dessutom asdyra. Bara för att dom kallas vintage.

måndag, 07 maj, 2007  
Anonymous Anonym said...

Jisses....när secondhandbutikerna får in kläderna så fattar ni väl att allt tvättas. Det är tvättmedlet som luktar! Så är det på erikshjälpen, och med tanke på att det luktar på erikshjälpen som på alla second handbutiker så kan man ju räkna ut att de använder samma sorts tvättmedel för det behövs specialtvättmedel till använda kläder för att få dem extra rena. Sen kan ni ju tänka er hur det luktar med gamla skinnjackor som hänger länge, dom luktar inte godis hemma hos er i eran garderob heller efter ett tag.

onsdag, 16 maj, 2007  
Anonymous Anonym said...

Second hand som är så galet roligt! Jag kan springa runt i såna affärer i timmar utan att tröttna!

måndag, 25 juni, 2007  
Anonymous Anonym said...

alltså grejen är att second hands butikerna tvättar alla kläder innan de hängs ut i butiken. iaf de riktigt bra second hand butikerna. t.ex. jutids i sthlm, lutkar inte illa och alla kläder är fina. de väljer bara ut de finaste kläderna. men som t.ex. myrorna så vet man ju inte riktigt, de tar ju in allt verkligen. men jag har faktiskt ingen aning om lutken. teorin om olika kroppdofter och olika tvättmedel låten pretty damn close iaf.

torsdag, 28 juni, 2007  
Blogger SAHARA said...

Det finns faktiskt second hand affärer utan "second hand-lukt"! En ialla fall, jag har SAHARA second hand, som ligger i Visby. Jag är pedant och tål inte "gammal lukt", "snusk-kläder" eller oreda. Därför säljer jag inget som luktar, är trasigt, nopprigt eller utslitet! Jag har allt upphängt i storleksordning, för att det ska vara lätt att hitta! Många som aldrig skulle sätta sin fot i en second hand-butik, har faktiskt vågat titta in och sen dessutom berömt butiken för just dess lukt och utseende! Har ni vägarna förbi Visby, så kom gärna förbi och avgör själva!
Tack för mig!
Sara Johansson, SAHARA second hand

onsdag, 18 juli, 2007  
Blogger Anna said...

Det är inte kläderna sm luktar - det är vi kufar som handlar där som sprider den. Men säg inte det till någon bara...

;-O

torsdag, 13 december, 2007  
Anonymous Anonym said...

Kläderna tvättas ju när de kommer in... de använder väl samma, billiga tvättmedel. Ungefär som att alla förorts-tvättstugor luktar av det vidriga Eldorado-tvättmedlet.

Second hand går man på för fynden:
Ralph Lauren-klänning 175kr Emmaus gbg
Jean Paul Gaultier-mkt sällsynt väska 700kr second hand i Paris

//Frida

onsdag, 06 februari, 2008  
Anonymous Anonym said...

Visst det luktar inte så himla gott, men det är värt det! Ja köpte en skinnväska som många berömt mig för - för 125 spänn! Å en till synes helt ny jeansjacka från Levi's för 400 kr. Är det inte värt att plågas lite under skattletandet i Second hand affärerna?

Och Nej, det är alltså inte äckligt! Alla kläder tvättas såklart innan de säljs!

Det roliga med 2nd hand e att man kan vara unik! Förmodligen kanske 1 enda till i Sverige som bär samma plagg som du. It's worth it.

måndag, 23 juni, 2008  
Anonymous Anonym said...

en fråga till alla som aldrig skulle kunna handla på second hand...

-Äter ni på restaurang?
Om ja...
HUR kan ni äta med bestick där då ni inte vem som haft dessa i sin mun?

Samma sak med second hand...usel ursäkt att säga "på grund av att man inte vet vem som haft dem".

sluta ät och drick ute oxå då...

måndag, 29 december, 2008  
Anonymous Anonym said...

kläderna på sekundhand tvättas INTE ! Har själv ringt och kollat på flera tällen. DE säger att de aldrig skulle ha möjlighet att tvätta alla kläder.
Jag Det är s¨dana mängder de får n...
Så tvätta dom får man göra själv.
Jag har aldrig köpt något på SH och tänker inte göra det heller,tycker det är så snuskigt.
Man vet inte vad kläderna varit i för miljö innan det kommer dit.

lördag, 26 oktober, 2013  
Blogger Satan said...

Jag tycker unken surfitta som aldrig handlar second hand luktar värst..de liksom är en lite sån här inskränkt gubbslems lukt som aldri försvinner?va gör man me sånt?kan man dränka er i ättika och bikarbonat?

fredag, 14 augusti, 2020  

Skicka en kommentar

<< Home