tisdag 17 juli 2007

Vad är grejen med att köpa vatten?


Ok, kolsyrat vatten kan man betala för. Kanske lite extra för att det är från en känd källa nånstans.

Men nu har bli allt vanligare med icke kolsyrat vatten på flaska.
Hmm... jag trodde Sverige hade världens renaste kranvatten - vi behöver väl inte köpa vanligt kranvatten för 15 kr/l på flaska i affärn.

- De kanske försöker lura de stackars turisterna som är vana vid sitt lands kloakvatten som kommer ur kranen?

- De kanske försöker lura de stackars svenskarna som tycker att det är exotiskt att dricka vatten ut en plastflaska istället för ur kranen, precis som på semestern i Grekland?

- De kanske försöker lura de stackars människorna som tror att det är bättre vatten från en källa man aldrig sett eller hört talas om än ur den goda kranen?


Tipstack till John

27 Comments:

Blogger Line said...

Vissa kallar det världens största bluff, flaska på vatten alltså.
Vissa kallar det världens bästa affärsidé.

Jag kallar det ren och skär dumhet. Hjärntvättar flaskvatten folk så att de glömmer att vattnet i kranen är både godare och helt gratis?

Ta fransmännen t.ex. Deras kranvatten måste smaka apa eftersom de verkar gilla både Vittel och Evian (yuk).

Jag har funderat på att sälja västkustluft i 33 cl tetra. Sugrör ingår.

tisdag, 17 juli, 2007  
Anonymous Anonym said...

Jag köper sånt här ibland. Det beror på att många vattenflaskor (liksom för övrigt Merflaskor, norska Soloflaskor med flera - som jag också köper ibland) fungerar alldeles utmärkt som - vattenflaskor! När jag är på jobbet, på resande fot eller på skyttetävling till exempel dricker jag ganska mycket vatten, och något måste man ju ha det i. Så jag betalar för flaskan snarare än för vattnet.

Å andra sidan blir det inte så ofta jag uppdaterar flasksamlingen, och refillvattnet "köper" jag förstås ur närmsta kran, så det är nog inte på min bekostnad den här branschen går runt...

tisdag, 17 juli, 2007  
Anonymous Anonym said...

Tycker också att det är helkonstigt, egentligen!

Men, om man ser det på det här viset.
Du är på stan en vanlig, varm dag och shoppar eller nåt. Du blir törstig. Ska köpa en dricka (utan kolsyra för det vill du inte ha - bläh!). Det finns ju ingen kran nånstans, förutom på äckliga offentliga toaletter. Istället för att köpa en dricka med socker eller andra tillsatser i, som du oftast ändå bara blir törstigare av, kan du köpa vatten. Är väl skönt att ha det alternativet? Men jag förstår era tankegångar. Köpa något som man kan få gratis....

tisdag, 17 juli, 2007  
Blogger Line said...

Lany, man har ju med sitt eget vatten för att undvika tvingas köpa äckelpäckel Vitell. Och som optimisten säger, nån gång måste man ju köpa vattnet för att få flaskan. Om man inte köper en tom sportflaska förstås!

tisdag, 17 juli, 2007  
Blogger Nostalgia said...

jag håller med lany. ibland har man inte med eget vatten. ibland har det egna vattnet blivit för varmt för att det ska gå att dricka. ibland är det hur bra som helst att man kan köpa vatten på flaska.
jag jobbar ju i butrik o vi har säkert fem personer om dan som kommer in o frågar om de kan få vatten, men vi har inte tid att springa in på dass o hämta vatten till folk i en pytteliten plastmugg som de såklart vill ha påfyllning i, sen inte handlar NÅGONTING. så då är det så skönt o bara få säga 'det finns vanligt vatten på flaska i kylen, aquador kostar 10 kr/halvliter'
;D

tisdag, 17 juli, 2007  
Anonymous Anonym said...

Men dedär vattnen smakar ju skit! Vittel har alltid gett mig nån slags klump i halsen, det smakar som tyskt vatten ungefär. Men det kanske är någon mineral eller något sånt som jag inte är van vid...

tisdag, 17 juli, 2007  
Blogger Anna Nio said...

Enda gången det är bra att det finns icke-kolsyrat vatten på flaska är om somrarna när man är på stan och inser att man kommer dö om man inte dricker nånting (som helst inte innehåller tre kilo socker). Vi som hellre skär hälsenorna av oss än dricker sjukt äckligt kolsyrat vatten uppskattar det omåttligt just då. Men annars, nej, I don't get it. Det är bara tokstört att köpa vatten i Sverige.

onsdag, 18 juli, 2007  
Anonymous Anonym said...

anna nio: Typ nästan precis det jag sa. ;-P

onsdag, 18 juli, 2007  
Anonymous Anonym said...

Jag håller med om att det är gott och väldigt praktiskt. =) Vill dock komma med följande upplysning:
Vi svenskarna köper flaskvatten som motsvarar 367 000 ton gods som kräver tiotusen långtradartransporter. Räknar man in tillverkning och återvinning genererar det 100 000 ton koldioxid - ...per år! Ungefär lika mycket som 16 000 oljeeldade villor.
Dessutom kostar det sisådär tusen gånger mer än kranvattnet.
SLURP! ;-)

onsdag, 18 juli, 2007  
Anonymous Anonym said...

Vi behöver köpa det när vi åker ut till landet där vattnet tas från Mälaren... och man vill ju inte blanda ut juicen med bubbelvatten...

torsdag, 19 juli, 2007  
Anonymous Anonym said...

Vattenkvalitén varierar rätt kraftigt i Sverige. Om jag är hemma köper jag aldrig vatten, men kranvattnet i bl.a. Uppsala går fan i mig inte att dricka!

torsdag, 19 juli, 2007  
Anonymous Anonym said...

världens största bluff och världens bästa affärsidé är samma sak.

torsdag, 19 juli, 2007  
Anonymous Anonym said...

Anna nio har ett fint namn, men inte lika fint som mitt!

Jag går på lanys linje faktiskt - man är törstig, man vill inte köpa kemikalier med socker, då återstår bluffvatten på flaska! Det har hänt mig ett antal ggr... ibland köper jag mineralvatten just för att fylla på med mineraler, som aldrig är fel. Särskilt om det är hett väder och man förlorar mycket vätska.

Inte för att det är så stor risk här i Sverige, men en gång i afrika blev jag rejält uttorkad, hade kämpat som en gris och förlorat massa vätska. Då tog det ett par dagar innan man var återställd pga av att man förlorat massa salter i kroppen.

fredag, 20 juli, 2007  
Anonymous Anonym said...

Om man nu ska köpa vatten på flaska så kan man åtminstone hålla sig till svenskt vatten, som för det första inte transporterats hit från annat land - via t.ex. lastbil (miljö- och trafiksäkerhetsskäl - närproducerat minskar utsläpp och trafikrisker).
Samt att det svenska vattnet är av bra kvalité - tex Ramlösa och Loka - ja, ja - det är kolsyrat - men det känns mer som en bättre idé - att betala för något som man inte har i kranen - än att betala för det som man får gratis i kranen.
Och varför importera vatten från exempelvis Frankrike - när vattnet är bra i Sverige?

fredag, 20 juli, 2007  
Blogger Anton said...

Det finns många grejer med vatten på flaska. Här kommer ett antal:

1. Man köper en känsla. Det är soft/lyxigt/najs att köpa något att dricka. Som många påpekat vill man ha något att dricka, har inte tänkt igenom saken när man lämnade hemmet/ville inte bära med sig en flaska kranvatten. Dock är man inte sugen på något sött, utan något som släcker törsten.

2. Det är gott med vatten på flaska. Som många påpekat smakar Vittel och Evian enligt dem jätteäckligt. Det skiljer sig alltså i smak avsevärt från kranvatten. Alltså måste andra tycka att det är mycket godare än kranvatten.

3. Vatten på flaska är demokratiskt. Många människor från olika länder kan alla relatera till vatten, däremot finns det dem som inte gillar iste, yoghurtdrycker, läsk eller saft.

4. Viktigaste anledningen som många missförstår: Det är miljövänligt att köpa vatten på flaska. Jämför produktionsprocessen av att sälja vatten på flaska (upptappning, transport) med den för valfri läsk (framtagning av olika kemiska tillsatser, blandning av ingredienser, upptappning, transport). Ska man in i en butik och köpa dryck av någon sort är vatten nog det som är mest miljövänligt av alla alternativ. I produktionen finns det inga spillprodukter, ingen transport av tillsatsämnen till fabriken, det är bara vatten (nåja).

Grejen med vatten på flaska är alltså att det är det överlägset bästa flaskdrycksalternativet. :)

fredag, 20 juli, 2007  
Anonymous Anonym said...

Till Teas mamma:
Hahahah, jag håller helt med, vattnet i Uppsala är verkligen vidrigt!

fredag, 20 juli, 2007  
Anonymous Anonym said...

Jag dricker vatten på flaska ibland när det är varmt ute och vattnet i kranen är pissljummet. oftast köper jag någon svensk sort med kolsyra i.

Det har hänt någongång att jag köpt vittel och den smakar arsle. Kanske på grund av att det kommer från europas kemikaliebälte.

Annars så hatar jag som sagt varmt vatten. Det ska vara kallt vatten men kylskåpskallt vatten smakar inte lika bra som vinterkallt kranvatten. Kanske pga att vattnet får stå ett tag innan det blir kallt i kylen.

söndag, 22 juli, 2007  
Blogger Linda said...

Jag begriper mig inte på att någon gillar kolsyrat vatten... Kranvatten är bäst. Annars gillar jag Rittel, och det där norska vad det nu heter, Heimsnågonting. Smakar nästan som kranvatten iaf.

söndag, 22 juli, 2007  
Blogger Linda said...

Vittel heter det, inget annat.

söndag, 22 juli, 2007  
Anonymous Anonym said...

Teas mamma: Jag kunde inte dricka vattnet i U-a på tre månader, men måste man, så vänjer man sig till slut. Nu känner jag faktiskt inte längre att det smakar apa.

måndag, 23 juli, 2007  
Blogger Mon said...

Det må vara så att man i Sverige kan dricka rent vatten direkt ur kranen, lyxigt, visst. Men i Sverige kan du kan aldrig, ALDRIG gå in i en affär/butik för att be om ett glas vatten när det krisar(eller ditt barn) och glöm låna toa eller telefon för att inte tala om vilken blick du kommer att få om du frågar efter växel. Hjälp med allt det får du däremot överallt annars i världen.

tisdag, 24 juli, 2007  
Blogger Anton said...

Ja, vad är egentligen grejen med svensk gästfrihet?
På kontinenten är de alla så trevliga, med humana öppettider, och möjlighet att köpa en flaska vin till middagen från närmaste snabbköp.

onsdag, 25 juli, 2007  
Anonymous Anonym said...

Vad är grejen med att uppdatera så sällan att det känns omotiverat att besöka bloggen?

onsdag, 25 juli, 2007  
Anonymous Anonym said...

Det finns variationer även när det gäller uppsalavattnet. Hemma känner jag ingen bismak, men hos svärföräldrarna undviker jag att dricka så långt det går... Min teori är att det smakar värre ju längre in mot cetrum man är.

fredag, 27 juli, 2007  
Blogger Sara Hellman said...

Men tänk att du är ute på stan en varm sommardag och du får vätskebrist! Då är det inte rätt tillfälle att ställa sig och hälla i sig läsk, utan då behöver man vatten! Då tycker jag att det är helt ok att köpa vatten på flaska, men det är också enda tillfällena jag köper det.

onsdag, 22 augusti, 2007  
Anonymous Anonym said...

Svaret i mitt fall heter flour :P eller vill du ha gula tänder?

fredag, 12 september, 2008  
Anonymous Anonym said...

Jag är trött på kranvatten, tycker det är mycket godare med kolsyra i. Så jag har köpt en Sodastream, det kostar ca 1:50 för en liter kolsyrat vatten.

Kan tyckas billigt men Sodastream hindrar andra företag att fylla kolsyreflaskorna, skickar flaskorna till Tyskland för fyllning och sätter upp priset.

http://www.bordsvatten.com/kolsyremonopol/

AGA har identiska flaskor till sin Wassermaxx maskin, gör precis likadant. Båda säljer en produkt som skall vara miljövänlig och sedan fraktar dom själva kolsyra i 200 mil ibland.

lördag, 20 september, 2008  

Skicka en kommentar

<< Home