torsdag 13 september 2007

Vad är grejen med bäst före?


När man går och köper bröd på söndagar så vet man att man inte kommer ifrån affären med fräscht bröd.
Man vill ju gärna ha så nybakat bröd som möjligt...

De olika tillverkarna skriver ut olika grejer på sina påsar:

- Visar både bakdag och sista förbrukningsdag. (att föredra!)
- Visar bakdag. (då får man själv gissa sig till hur länge det håller!)
- Visar sista förbrukningsdatum (då får man själv gissa när brödet är bakat!)

Och så står man där på söndagkvällen och försöker fundera ut vilket bröd som egentligen är fräschast - jämför bakdagarna och bäst före-datumet och frech-check-klämmer lite, bara för att till slut ge upp och köpa knäckebröd istället.


Tipstack till Sur-Ove

17 Comments:

Blogger Anders said...

och vad är grejen med olika datumstandard som försvårar saker och ting?

Olika varianter:
2007-09-13
07-09-13
070913
13.09.2007
13.09.07
13.9.07

Det är ju inte så bökigt med just ett sånt här datum men krångligare när båda dag och månad är under 12 och skrivs enligt XX.XX.XX principen... Då vet man ju fan aldrig vad som e månad, år eller dag!

Typ:
08.09.07

Är det "bäst före":
2007-09-08, 2007-08-09, 2008-07-09, 2008-09-07, 2009-07-08 eller 2009-08-07?? Det är faktiskt två års skillnade på de möjliga datumen!

torsdag, 13 september, 2007  
Anonymous Anonym said...

Här på hemköp så får man ryck när man ska handla bröd. Dom har iofs ett sortiment, men endast ett bröd av varje typ. Och man blir lycklig om man hittar något bröd som är nybakat eller bakades gårdagen. Annars e det mest limpor som går ut om 2dagar. O kränger man inte en limpa dagligen så suger det.

Bakdag spelar iofs inte så stor roll, för dom flesta bröd bakas ju en dag o läggs i frys. Sedan någon månad senare så tas den upp från deras frys o så säger dom att det är den dagen den kom upp från frysen som är bakdagen. T.ex dom som har lingongrova i skivat. Det är fruset.

torsdag, 13 september, 2007  
Blogger bani said...

Vi har ingen som helst brödkultur i det här landet. *längtar till Polen*

torsdag, 13 september, 2007  
Anonymous Anonym said...

Sedan undrar jag vad grejen med skriv-ihop är. Det heter till slut inte tillslut. För du menar väl att slutligen så... och inte att du ska tillsluta något?! Ja, jag gillar också att gnälla ;)

fredag, 14 september, 2007  
Blogger Magnus Haglund said...

Och vad är grejen med att döpa bröd till saker som "Äntligen!", "Balans" och – kanske värsta exemplet – "Harmoni"? Vem går på det?

fredag, 14 september, 2007  
Anonymous Anonym said...

Både och är verkligen att föredra!
och så håller jag helt med anders om datumen!

fredag, 14 september, 2007  
Anonymous Anonym said...

Hahaha! Du måste ha sett mig på Coop Nära i söndags alltså. Jag gick där och kände och klämde och läste och funderade och till slut fick jag vara utan bröd.

fredag, 14 september, 2007  
Blogger Sött och sunt said...

mitt tips till alla som har problem med datummärkning på bröd!

baka eget, skiva, frys in och märk upp med datum! enkelt och billigare och framför allt tusen ggr godare än köpebröd!

se:www.paindemartin.blogspot.com för trevliga tips på bröd!!

fredag, 14 september, 2007  
Anonymous Anonym said...

Du missade fjärde kategorin - bröd som tinats upp i butiken efter att ha varit djupfryst. Och som såklart glömts att datummärkas... Eller det som ändå möglar - trots att det magiska datumet ännu inte är uppnått...

söndag, 16 september, 2007  
Anonymous Anonym said...

Haha, kul blogg! :)

tisdag, 18 september, 2007  
Anonymous Anonym said...

fyfan! socialstyrelsen har lyckats dupera oss....

bröder och systrar vi måste förena oss i kampen för ett enhetligt öststatslikande sätt att skriva datum...

;)

tisdag, 18 september, 2007  
Anonymous Anonym said...

Det är väl ingenting att vara sur över att man alltid får med sig knäckebröd. Det är bättre för figuren så det borde istället vara det självklara valet för alla.

torsdag, 20 september, 2007  
Blogger Grovt Initiativ said...

man ska inte köpa bröd på söndagarna, det är ju ryssland i affären då.

fredag, 21 september, 2007  
Blogger Mårthen said...

En gång hittade jag bröd som hade bakdag dagen efter dagens datum. Så inte ens den märkningen kan man lita riktigt på.

söndag, 23 september, 2007  
Anonymous Anonym said...

Jag har länge undrat varför det heter "bäst före" överhuvudtaget.. Alltså det borde ju innebära att brödet är bra efter bäst före. Men efter bäst före är ju brödet mögligt. Och bäst är det egenligen bara när det är nybakat.
Så vad är grejen med att kalla det "Bäst före"?

torsdag, 27 september, 2007  
Anonymous Anonym said...

Jag har länge undrat varför det heter "bäst före" överhuvudtaget.. Alltså det borde ju innebära att brödet är bra efter bäst före. Men efter bäst före är ju brödet mögligt. Och bäst är det egenligen bara när det är nybakat.
Så vad är grejen med att kalla det "Bäst före"?

torsdag, 27 september, 2007  
Anonymous Anonym said...

Bästa sättet att kolla om brödet är ätbart är väl att helt enkelt dänga det i en bänk eller brödback och dömma av ljudet. Låter det "tjoff" eller "puff" så är det fortfarande användbart om det inte är grönt, låter det "bank" eller "knack" så är det förmodligen oätligt så till vida det inte råkar vara ett malplacerat paket knäckebröd.

onsdag, 05 december, 2007  

Skicka en kommentar

<< Home