torsdag 20 april 2006

Vad är grejen med dricks på restaurang?


Har inte servitörer och servitriser på restaurang lön? I sverige har vi inte, som i USA, minimum wage. Såå varför ska man ge dricks till nån som har en helt vanlig lön? Man ger inte dricks till läkare, frisörer, tandläkare, Mcdonaldspersonal eller städare, varför ska man då ge extra pengar till någon som gör sitt jobb på en restaurang? (Ja, jag vet.... Det är samma resonemang som Mr Pink, Steve Buscemi, har i Reservoir Dogs)
Jag kan tänka mig att ge en ordentlig dricks om en servitör eller servitris varit extra bra, men att alltid ge lite grand bara för att man är på restaurang håller inte!
Ner med dricksen, leve lön!

Förresten, vad är grejen med att ge dricks i taxi...? Nä, jag får utveckla den en annan dag!

43 Comments:

Anonymous Anonym said...

Snåljåp. Lätt för dig att säga, som jobbar på en fancy-schmancy reklambyrå. ;-)

fredag, 21 april, 2006  
Anonymous Anonym said...

Äntligen vågar någon ta upp denna känsliga fråga! Ja, vad fan ÄR egentligen grejen med dricks? Det värsta är att det alltid förväntas, oavsett vilken service dessa servicemänniskor än gett. Ger man inte dricks så är man bitter eller en ond människa. Våga vägra ge dricks!!

fredag, 21 april, 2006  
Blogger Emanuel said...

Magdalena Ribbing säger att dricks inte är nödvändigt:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=299&a=484355&viewAll=true

Gött!

onsdag, 17 maj, 2006  
Anonymous Anonym said...

Jag heter Jens och har jobbat 6 år i hotell och resturangbranschen. Just nu studerar jag temat dricks i socialantropologiskt perspektiv. Dricks är självklart frivilligt. Det finns en logik bakom som kan vara av intresse oavsett vad man tycker om saken: Resturangsituationen skiljer sig från andra servicesituationer på många sätt. Du levererar inte en vara eller tjänst på samma sätt som i andra sammanhang utan du har en situation med en gäst respektive servitör. Om du som gäst uppskattar det värdskapet som servitören repressenterar så kan du välja att ge dricks. Detta är ett tecken på att du haft det trevligt. Dricks är personligt från gäst till servitör vilken lön från arbetsgivare inte är. Dricks fungerar som oljan i maskineriet för att garantera bäst möjlig service. En negativ aspekt kan vara att dricks fungerar för att skilja mellan folk och folk. Om man inte tycker om dricks så är det bästa sättet att bli av med systemet att ge dricks för då ger man inte längre de som ger dricks ett mervärde. Det finns inget tvång att ge julklappar till människor man sätter pris på men det är trevligt och ligger i tradition. Dricks är inte ekonomiskt utan symbolikst.

tisdag, 30 maj, 2006  
Blogger Emanuel said...

Jag kan i många fall få en bättre service i en klädaffären eller på Hemköp än på restaurang. Det jag vänder mig emot är att det anses som konstigt eller snålt om jag inte lägger dricks, oavsett servicenivån. Jag dricksar gärna när servicen är bra - inga problem, det är som sagt det där tvångsmässiga jag vänder mig emot. Och som jag sagt tidigare, så har de en annan situation i ex. USA där serveringspersonal behöver dricksen för att överleva.

onsdag, 31 maj, 2006  
Blogger SixesAndSevens said...

Gött! Bort med dricksskiten!

onsdag, 31 maj, 2006  
Anonymous Anonym said...

så det stemmer ju bra...vi folk i sverige är jävligt snåla. Folk i italien, grekland, turkiet mfl, lägger även dricks i butiker. Det kallas "respekt". Medan i sverige har ni problemer att lägga igjen 50 öre i en butik. Grow the hell up and start paying the waiter her tip you assholes

tisdag, 06 juni, 2006  
Blogger Stefan said...

ooopppssss...är var den visst...haha

tisdag, 13 juni, 2006  
Anonymous Anonym said...

det som jag tycker ar problemet med dricks ar att det ar lite.. fornedrande. oh, snalla goa herrn kan du inte forbarma dig och ge stackars lilla mig lite smaslantar om jag ler lite gulligt?! typ. for i vissa lander ar det ju sa illa att de behover sina drickspengar for att overleva. jag har sjalv jobbar som servitris och tycker inte om att fa dricks. sadesa. dricks ger bara folk en anledning att inte ge sina anstallda en ordentlig lon.

måndag, 21 maj, 2007  
Anonymous Anonym said...

Asså jag blir arg när jag får dricks.Det känns som att han/hon som lämnar dricksen tror att jag har dålig ekonomi men det beror lite på hur mycket dricks, har fått 500 spänn en gång och då flippade jag totalt, jag sa: Ursäkta men jag har en väldigt bra lön så skänk pengarna till röda korset istället.

måndag, 18 februari, 2008  
Anonymous Anonym said...

I Sverige så har jag för mig att dricksen redan är inräknad i sin måltid, så att betala ännu mera pengar utöver det verkar ju ganska skumt. Det är dock synd att dricksen har ett dåligt anseende i Sverige då många personer inte vill ta emot dricks. Dricks är ett sätt att visa att man har fått lite extra av det man begärde och belönar då detta. Dricks ska bara ses som positivt och helt frivilligt. Dom som ger dricks kan ge sig själva en klapp på axeln och dom som inte gör det ska inte bry sig. Knasigt att känna skuld eller skam för något man inte har gjort.

torsdag, 20 mars, 2008  
Anonymous Anonym said...

Vad är grejen med att servitörerna/servitriserna tror att de självklart får ta all växel som dricks?

Sist jag och min vän var på restaurant var det ingen som hade "småväxel" och vi hade INTE tänkt ge 100kr i dricks på en 400kr nota...

söndag, 30 mars, 2008  
Anonymous Anonym said...

Dricks är lysande. Jag är taxiförare och efter avregleringen 1989 har våra löner bara sjunkit p.g.a. överetableringen och alla oseriösa aktörer i branschen. Om du har fått god service och ett trevligt bemötande av din taxichaufför, ge honom/henne dricks!!!
Snart finns det väl ingen taxi som vill köra dig hem.
Folk betalar gladeligen bensinen men så fort de sätter sig i en taxi skall det prutas. Vet ni att sänker min lön?

Dricks, mera dricks...

lördag, 07 juni, 2008  
Anonymous Anonym said...

Om man inte ger dricks förutsatt att man fått god och professionell service, är man en ond människa.

lördag, 07 juni, 2008  
Anonymous Anonym said...

Sverige
Dricks ingår i restaurang- och taxinotor men det är vanligt att man lägger på en extra peng om servicen varit bra.

Under en ca 30-årsperiod har följande hänt:
Sedan gammalt gav man ca 10 procent dricks till servitörer, frisörer, taxichaufförer, osv. Förr i världen tvingades t ex taxichaufförer skatta för 8 procents dricks oavsett om de fick dricks eller inte. Schablonbeskattning kallades det.

I restaurangbranschen gällde ca 10 procent dricks till dess kökspersonalen klagade på att bara serveringspersonalen fick dricks. Orättvist förstås.
Då infördes en s k serveringsavgift på 13,5 procent, under förevändning att nu skulle även kockarna få dricks. Serveringsavgiften redovisades på notan.
Så småningom försvann redovisningen men alla visste att serveringsavgiften, dvs dricksen, var inräknad och man betalade notans pris och inget mer.

Nu har vi en ny generation servitörer som antagligen inte har en aning om denna dricksens utveckling i Sverige. När de nu förväntar sig, eller i varje fall hoppas på, 10 procents dricks så innebär det för kunden en sammanlagd dricks på 23,5 procent. Det märks nämligen inte märkt att restaurangpriserna sjunkit med de 13,5 procent som en gång lades på för att delas av personalen, men sedan uppenbarligen glömts bort. Det är således helt frivilligt att ge dricks och beror helt på servicen och upplevelsens helhet.

söndag, 07 december, 2008  
Blogger Jen said...

Reality check, restaurang lön e skit! Den som har jobbat inom branchen vet vilket slit det är och ändå förvätas man att altid ha ett leende på läpparna. Jag tycker att man ska ge dricks för att man vill inte för att man känner sig tvingad. Alla gäster förväntar sig olika slags service, vissa vill ha rövarna slickade, andra vill bara vara ifred. Som servitris måste man va lite av en "mind reader", inte så lätt alltid. Mitt tips är att ge dricksen före middagen, då får ni garanterat god service och kommer att bli bra bemötta även nästa gång.

lördag, 18 april, 2009  
Anonymous Anonym said...

Dricksen skall väl vara ett bevis på hur bra service man har fått, har man fått vad som förväntas vara bra service är det väl god sed att lämna en slant, Serverings personal har ofta lägre lön än kockar, både servitörer och arbetsgivare räknar med dricks, har man däremot inte fått den service man kan förvänta sig är det en bra idé att lämna 50öre i dricks. då vet servitören vad ni tyckte!

måndag, 20 april, 2009  
Anonymous Anonym said...

Nämen vad är det för trams! Klart att man skall lämna drix när man är nöjd! Jag undrar över de där så kallade inräknade drixen på notan? Jag har då aldrig fått ta del av någonting sådant!
Jag lämnar till o med till min frisör för då vet jag att jag har en stor chans att få lite VIP nästa gång jag vill ha en snabbtid eller kanske en xtra lång huvudmassage under tvätten. Det här med att ge 50 öre! kom the f igen!Säg vad det var som var fel till personalen istället så man har en sportslig att vända på situationen .

tisdag, 09 juni, 2009  
Anonymous Magnus said...

"Dricks fungerar som oljan i maskineriet för att garantera bäst möjlig service". Va? Har du inte lön? Vad skiljer servitriser från alla andra serviceyrken? Ger du dricks till busschauffören? Till läkaren? Till lågstadieläraren? Till polisen som bötfäller dig? Till personalen på Gröna Lund? Nä just det. Dricks är ett påfund för att tjäna svarta pengar, inget annat. Tyvärr är det alltför många som blir sura när man inte lämnar dricks. Personligen tycker jag att servitriserna ska ge sina kunder dricks, för hade kunderna inte kommit och ätit hade servitriserna inte haft något jobb. Var glada för att folk överhuvudtaget vill äta maten ni serverar! Kunderna klarar sig utan er restaurang, men er restaurang klarar sig inte utan oss kunder. Priserna på maten är tilltagna för att betala er lön ändå, ni behöver ingen dricks och ska absolut inte förvänta er någon! Om man som kund har en trevlig stund kommer man säkert tillbaka fler gånger och på så sätt bidrar till att betala er lön. Har man inte haft en trevlig stund eller om maten var dålig, ja då kommer man inte tillbaka utan då lägger man sina pengar på ett annat ställe nästa gång. Du ska inte vara trevlig mot kunderna för att få dricks, du ska vara trevlig mot kunderna för att de ska komma tillbaka. Om du inte förstår det, ja då har du missat hela poängen.

fredag, 09 oktober, 2009  
Anonymous Anonym said...

Myten om Restaurangerna

Jag har jobbat som servitris, restaurangchef, restaurangekonomiansvarig samt redovisningsekonom för restaurang.

För serveringspersonal och kockar är lönen dålig, arbetstiderna långa och innebär som regel obekväma tider. Dricks bör delas mellan servis och kök. Dricks ingår EJ i köpet!

Ägarna är i många fall inga idioter som vill driva på sina anställda med slavlöner. Dem har i regel inte råd att betala ut högra löner, dem har som regel egentligen inte råd att betala ut några löner över huvud taget.

Många ägare vill faktiskt göra vita affärer,. Staten bör ta sitt ansvar med att sänka skatterna och momsen för restaurangerna så att fler restauranger har råd att göra vita affärer.

Visst finns det alternativet att höja matpriserna men vem vill betala 200 kronor för en lunch eller 600 kronor för en varmrätt på en middagskrog. Är någon intresserad av det?

torsdag, 29 oktober, 2009  
Anonymous Anonym said...

Jag är mycket väl medveten om de 13,5% "serveringsavgift" som nu tydligen inte längre behöver redovisas på notan. Jag är också mycket väl medveten om att restaurangbranschen är en av de sektorer med störst skatteundvikande(svarta pengar). Tyvärr är profitörerna inte, eller sällan, serverings och kökspersonal. Du kan faktiskt inte ens lita på att dricksen får behållas av den som gett dig direkt service (servitör/servitris). Den organiserade brottsligheten - och enskilda giribukar - håller ofta god koll på pengatransaktioner i sina mjölkkossor. Är du observant, skall du se att - inte alltid, men - ofta, står det någon vid baren eller köksingången och "kollar läget". Känner själv 9 personer som arbetat mer än 10 år i denna bransch. De tjänar pissdåligt. Men det finns PROFITÖRER!!! Vill du ge ett monetärt erkännande för gott bemötande, så är mitt bästa tips att ge dem det utanför arbetssituationen.

lördag, 14 november, 2009  
Anonymous Anonym said...

Förr i tiden hade serveringspersonal ingen lön. Deras ersättning var dricks. Facket gick in och styrde upp det hela så att serveringspersonalen fick lön för arbetet. Dricksen levde dock kvar. Skatteverket upptäckte detta och ansåg att dricks var likställt med lön. Om serverinspersonalen inte tog upp dricksen i deklarationen så schablonbeskattades detta. Serveringspersonalen blev "galen" då de ansåg att schblonbeloppet var för högt. Riksdagen beslutade då att dricks skall lägga som en fast avgift på notan. Detta gjordes. Av någon anledning har denna avgift försvunnit från notan och rest.gäster lägger fortfarande dricks. Inte jag - och det står jag för - för jag vet att jag redan betalt i notan. Kostar något 1 krona så kan den betyda skillnad för mig. 1 krona kan jag använda till parkeringsautomaten - och just den kronan kan innebära en utebliven p-bot. Är det en snygg servitris så lägger jag dricks, men då är det en flört!

måndag, 11 januari, 2010  
Anonymous Anonym said...

tänk på att i restaurangbranschen så har vi ingen ob.
Fick själv 28 kr extra i timmen för att jobba nyårsafton.
Avtalet förutsätter lite fräckt att vi får dricks.
Låga löner = lågt pris på mat och dryck.
Om folk slutar dricksa så kommer duktig personal att söka sig till andra jobb, och kuskap och service följer med dessa personer.
Vill ni ha fortsatt trevliga restaurangupplevelser fortsätt dricksa.
Jag ger alltid bättre service till dricksare, hatar nolldricksare som ber mig hjälpa till med tex gästlistor och bord, säger bara "tyvärr kan jag inte hjälpa till med det".
To
Insure of
Proper
Service

måndag, 08 februari, 2010  
Anonymous Anonym said...

OM DU SOM ÄR EN TAXI CHAFFIS ELLER RESURANGBITRÄDE OCH INTE LÄMNAR DRICKS TILL MIG PÅ SJUKHUSET NÄR JAG FÅTT BORT DIN SJUKDOM SÅ TÄNKER JAG FAAN INTE HELLER GE DIG DRICKS FÖR ATT DU BÄR FRAM MIN TALRIK PÅ BORDET NÄR JAG SITTER PÅ RESTURANGEN OCH HELLER INTE GE DIG NÅGON DRICKS NÄR DU SITTER I DIN TAXI BIL OCH SMÅFISER OCH DRICKER KAFFE OCH SEN SKALL KÖRA MIG HEM NÄR DU INTE ENS VET VILKEN VÄG DU SKALL KÖRA ..NEJ NI FÅR PRATA MED ERAT FACK ELLER ERAN BOSS OM NI FÅR FÖR LITE LÖN ...ATT GE DRICKS ÄR ATT MUTA FOLK ATT FÅ BÄTTRE SERVICE DVS KORUPTION...MEN DOM FÅNTRATTARNA SOM GER DRICKS BORDE GE LITE PENGAR FÖRE DOM FÅR SIN MAT, SÅ KANSKE DOM FÅR VALUTA FÖR DRICKSEN ,MEN JAG HAR LITE SVÅRT ATT FÖSTÅ HUR JAG KAN FÅ EN BÄTTRE TAXITUR BETALA VAD DET STÅR PÅ NOTAN PUNKT SLUT...

torsdag, 24 juni, 2010  
Anonymous RESTAURANGARBETAREN said...

Vad fan ska vi ge dig som jobbar på sjukhus driks för när VI redan OFRIVILIGT BETALAT DIN LÖN

fredag, 25 juni, 2010  
Anonymous Anonym said...

men ta då något annat jobb dååå..som ex,budfirmor,frisörsalonger,underbetalade mc donaldsarbetare,busschaufför,utslitna stensättare osv..-skulle hällre ge dricks till någon som försenar det och det gör absolut inte servitörer och taxi chaffisar om ni gör något utöver det vanliga som får mig att tappa hakan så kan jag tänka på saken,,annars får ni prata med facket eller eran boss,,samt sluta tigg pengar av oss som kommer och äter .....

fredag, 25 juni, 2010  
Anonymous Anonym said...

har jobbat som servitris, men har en akademisk kanditatexamen.
för det första är lönen i restaurangbranschen usel, min ingångslön efter utbildning är minst 40 kr högre. då får jag dessutom ob och rimliga arbetstider.
en halvtimmes lunch eller rast överhuvudtaget på ett 12 timmars pass som servitris kan man glömma.
men att jobba som servitris kräver också kunskap, om vin, mat, allergier och inte minst människokännedom.
dessutom ska jag inte bara bära ut mat och dryck utan springa efter det du glömde att du ville ha, ibland flera gånger. missförstå mig rätt, jag gör det gärna och alltid med ett leende. så dricka gärna, det har jag inga problem med.

det är slitigt och det finns många andra yrken som kräver mycket mindre och har högre lön.

varför vägra? kan du göra det bättre själv?

måndag, 19 juli, 2010  
Anonymous Anonym said...

Jag har jobbat inom restaurang i tio år och dom senaste sex åren som bartender. Som nämnt tidigare så är dricks först och främst något mellan dig och den personen som serverar dig under kvällens gång. Det är ett symboliskt sätt för dig som gäst att visa att du uppskattat den service du fått. Ingen, kräver att du lämnar dricks, och ingen kommer heller bli upprörd om du väljer att inte göra det. Man förväntar sig inte dricks, dock uppskattas det när man väll får den!

Så att säga att man ska avskaffa dricks är idiotiskt! Det är som sagt DITT val at ge eller inte. Ska folk sluta lägga dricks för att DU inte har stake nog att säga att du inte har lust att lämna dricks?

Sedan är lönerna otroligt låga, detta beror på att krögarna anser att du får pengar i dricks som ska väga upp detta. Avskaffar man dricks så kommer krögarna behöva betala ut högre löner och det kommer inte att ske.

Om du INTE vill dricksa så gör inte det! Håll då det för dig själv, ska andra sluta ge dricks så att du slipper känna dig snål?
Nästa gång du sitter med ett sällskap och ni diskuterar vad ni ska lägga i dricks gemensamt, säg då: Ni andra får gärna dricksa men jag gör inte sånt!
Har du en egen åsikt så kan du stå för den ensam utan andras hjälp!

onsdag, 20 oktober, 2010  
Anonymous Anonym said...

Äter sällan eller aldrig ute. Men vad för 'extra service' kan en servitör tänkas göra för att man ska dricksa enbart för det.
Ta upp beställning, bära mat till bord, ta emot pengar.
Ska man dricksa även på restauranger med mongolisk buffë, där jag själv serverar mig.

torsdag, 11 november, 2010  
Anonymous Emma emsi said...

Men snälla nån om ni i restaurang branschen har dålig lön prata med facket eller något, jag ger inte dricks till någon som sköter sitt JOBB. Och det där med att ge dricks för att få bättre service är fel för alla ska få samma service vare sig dom betalar dricks eller ej. Jag tex är sjukskriven och har väldigt lite pengar i månaden och om jag någon gång kanske vill klippa mitt hår så är det dyrt nog ändå utan att man ger dricks. Det är fult system tycker jag att folk i servicebranschen är på olika sätt mot folk, det är ert jobb att vara trevliga och ge bra service och har inget med om ni får dricks eller inte. Det är verkligen synd att ni inte får bra betalt men det har knappast inget med mig och andra att göra, prata med er chef istället. Jag äter aldrig ute eller liknande men om jag skulle göra det så har jag endast råd med maten och ärligt talat så är dom flesta restauranger väldigt dyrt och så får man en liten potatis med en liten köttbit. Tycker man om att ge service till andra så ger man allt man har endast för att man älskar sitt jobb, och inte för att få dricks för då ska man sköter man inte sitt jobb på rätt sätt. Restaurang och frisörpriserna är dyra och höga som dom är, ska man betala dricks upp på det också? Nej det är inget rimligt alternativ. Nu bor vi inte i usa och jag tror att svenska restaurangjobbar får mer betalt än amerikanska. Det handlar inte om att vara snål det handlar om en princip. Om en som betalar mer dricks än nån annan får bättre service då är det korruption och det är fel. Ett råd till alla er i servicebranschen, gör ert jobb och var glad över att ni faktiskt HAR ett jobb och behandla varje kund lika vare sig ni får någon dricks eller inte. Ni ska vara trevliga mot ALLA för det är ert JOBB. n om ni i restaurang branschen har dålig lön prata med facket eller något, jag ger inte dricks till någon som sköter sitt JOBB. Och det där med att ge dricks för att få bättre service är fel för alla ska få samma service vare sig dom betalar dricks eller ej. Jag tex är sjukskriven och har väldigt lite pengar i månaden och om jag någon gång kanske vill klippa mitt hår så är det dyrt nog ändå utan att man ger dricks. Det är fult system tycker jag att folk i servicebranschen är på olika sätt mot folk, det är ert jobb att vara trevliga och ge bra service och har inget med om ni får dricks eller inte. Det är verkligen synd att ni inte får bra betalt men det har knappast inget med mig och andra att göra, prata med er chef istället. Jag äter aldrig ute eller liknande men om jag skulle göra det så har jag endast råd med maten och ärligt talat så är dom flesta restauranger väldigt dyrt och så får man en liten potatis med en liten köttbit. Tycker man om att ge service till andra så ger man allt man har endast för att man älskar sitt jobb, och inte för att få dricks för då ska man sköter man inte sitt jobb på rätt sätt. Restaurang och frisörpriserna är dyra och höga som dom är, ska man betala dricks upp på det också? Nej det är inget rimligt alternativ. Nu bor vi inte i usa och jag tror att svenska restaurangjobbar får mer betalt än amerikanska. Det handlar inte om att vara snål det handlar om en princip. Om en som betalar mer dricks än nån annan får bättre service då är det korruption och det är fel. Ett råd till alla er i servicebranschen, gör ert jobb och var glad över att ni faktiskt HAR ett jobb och behandla varje kund lika vare sig ni får någon dricks eller inte. Ni ska vara trevliga mot ALLA för det är ert JOBB.

tisdag, 23 augusti, 2011  
Anonymous Anonym said...

I flera inlägg anses den som inte ger dricks att vara snål. Om jag äter förrätt, varmrätt och vin/öl därtill så kan notan på en stockholmskrog lätt bli minst 500 kr per person. Är jag snål om jag bara betalar 524 kr som det står på notan?

tisdag, 18 oktober, 2011  
Anonymous Anonym said...

Jag jobbar som servitris och oftast om jag inte får drickss upplever jag det som om gästerna är missnöjda! Man ger drick nästan över hela världen, och har gjort det så himla länge så SLUTA GNÄLL! Ni som är emot det, kan bara säga en sak, ni kommer inte stoppa det för dricks kommer alltid att finnas. Jag själv ger alltid 10 procent när jag är på restaurang och det känns BRAA. Och jag särbehandlar faktiskt dom som inte ger dricks ;)

måndag, 21 november, 2011  
Anonymous Anonym said...

Dricks försämrar köpkraften. Så om dricks ska tas regelmässigt få bidrar det faktiskt till starkarr inflation på sikt, idiotiskt helt enkelt.
Dessutom bör man betänka att dricks gagnar arbetsgivare mest som slipper sociala avgifterna ur egen ficka och kan som i tex i usa ha low wage som kompletteras med dricks. detta skapar då mindre skatte intäkter och större inflation i samma slag.. urbota dumt rakt av

tisdag, 02 oktober, 2012  
Anonymous Anonym said...

Drickssystemet som tillämpas i tex USA är ett otyg! Den anställde jobbar ofta helt utan avtalsenlig lön.

I Sverige är läget än så länge inte fullt så bedrövligt. När du ger dricks stödjer du ett system som både håller lönenivåerna nere och tvingar människor att "tigga" pengar för att de ska få betalt för sitt arbete.

Arbetsgivarna älskar dricks, pengarna är nästan alltid svarta och är således varken sjukpenning- eller pensions-grundande, den anstälde "motiveras" att inte vara hemma vid sjukdom eftersom dennes sjukpenning blir väldigt låg. Personalen som idag är beroende av dina allmosor, kan inte själva betacka sig för dricks, eftersom lönen är så låg.

De som kan (och bör) agera är de betalande gästerna!

Sluta ge dricks vid tex resturangbesök!

tisdag, 02 oktober, 2012  
Anonymous Anonym said...

Ge mig ett enda hållbart skäl till varför du som servitris skall erhålla dricks, det finns nämligen inget.

söndag, 09 februari, 2014  
Blogger Unknown said...

Konsekvenserna på att fler och fler väljer eller stör sig på att det lämnas dricks, ser vi redan nu, iaf ni som är över 35 yrkesstoltheten och kunskapsnivån på serveringsställen är idag mycket sämre än tidigare, detta är enligt min mening att de flesta som börjar jobba i restaurang idag, gör detta för att dom inte bestämt för vad dom skall bli när dom blir stora, tidigare var det en mycket högre % som med stolthet valde att jobba inom restaurang, den dricks som finns/fanns var en avgörande del till att varför utbildade/kunniga människor valde ett arbete med sena kvällar/nätter och att ALDRIG få vara ledig fre-lör, ni som stör er på detta med dricks, tänk på den sociala uppoffring nästan alla som jobbar inom service gör, att jobba när dom flesta är lediga, innebär också att man får tacka nej till de nöjen som sker då. Men dom som jobbat på helgen får ju vara lediga på mån-tis OCH då händer det mycket, speciellt på vintern ;-)

måndag, 09 juni, 2014  
Blogger Mich1962 said...

Det sägs att man ger dricks till en person som gett dej en personlig service, typ en frisör. Ska man också ge till tandläkaren då? Man ger dricks till servitrisen men inte till kocken, man ger dricks till taxichauffören men inte till busschauffören. Tydligen är det skillnad på folk och folk.

måndag, 22 juni, 2015  
Blogger Det fromma livet said...

Jag håller helt med dig. Att inte betala drick är tecken på att man är snål och unslassy. Att helt okritiskt resonera: "Det ingår..."(...).

Det handlar helt och hållet om att ge uppskattning till den personal som passat upp oss. Det är väl ändå krögarna som tjänar pengar? Om kvällens servitris varit extra grinig, kanske man inte är sugen.

Jag skulle skämmas ögonen ur mig. Det här Me Myself And I känns svenskt. De här som sitter m miniräknare...Jag föraktar dessa. Tyvärr är de ofta de som inte behöver som ägnar sig åt detta osckick.

torsdag, 05 januari, 2017  
Blogger Det fromma livet said...

Jag är svensk, men kan inte identifiera mig med en sådan. Jag har ju förstått att denna missuppfattade handling handlar om pengar? Det handlar om värdighet. Man har en relation en hel kväll som servar dig. Vad de har för lön, har i sammanhanget 0 betydelse.

Jag skäms över att vara svensk. Jag behöver skämskudde då någon bekant visar osunda snålhetstecken. Så pinsamt!
Jag kommer att fortsätt betala dricks med glädje, även till taxichaufförer.

torsdag, 05 januari, 2017  
Anonymous Olbas Inhalator said...

För min del handlar oviljan att betala dricks inte om snålhet. För mig är det en social katastrof som förstör hela restaurangupplevelse när jag i slutet av mitt besök måste försöka räkna ut vad som bör gälla som en skälig dricks: Var det 10% eller 20%? Om jag ger 10%, kommer dom tro att jag är missnöjd? Om jag ger 20%, kommer dom förvänta sig 20% nästa gång? Etc.

Jag personligen ogillar starkt att betygsätta personalens insatser med mina pengar, och skulle mycket hellre betala t.ex. en 20% högre nota för att slippa denna ångestladdade sociala interaktion.

Folk talar om dålig lön och att restauranger inte har råd att ge sin personal en skälig sådan, men varför skall detta falla på kunden och dennes vilja eller ovilja att betala dricks?
Vissa människor betalar aldrig dricks, andra är mer än generösa, varför räknar ni inte ut genomstnittet av detta plus skatt och lägger på det på notan? Vägra därefter dricks från kunder så att det hela inte repeterar sig igen.
På det sättet behöver ni inte vara beroende av kundens barmhärtighet, och varje månad är förutsägbar.

Tala med er chef istället för att lägga allt ansvar på kunden. De enda som skulle ha problem med att betala en högre kostnad är folk som endå inte skulle ha betalat dricks, och personligen skulle jag besöka restauranter oftare om jag slapp det sociala kvälet med att försöka räkna ut en skälig dricks medan servitrisen tittar på mig med förväntan.

lördag, 16 november, 2019  
Anonymous Anonym said...

Hur särbehandlar man förresten människor som inte ger dricks? I regel betalas dricksen liksom notan i slutet av besöket. Gör man som i USA att man analyserar gästens utseende/presentation och utgår från att människor med visst utseende kommer att betala mer dricks än andra och anpassar sin service därefter? Eller ger man gästen som inte betalat frivilliga allmosor en spydig kommentar i slutet av besöket för att försäkra sig om att de aldrig återvänder?

lördag, 16 november, 2019  
Blogger Thomas Petric said...

Otroligt vad många av er som är anonyma och okunniga men ändå skall kommentera.Såg att det var någon anonym som skrev att den 13,5 procentiga dricksen "gömts".Seriöst när det stod serveringsavgift på notan gick vi servitörer på insättning och visserligen en liten timlön minns inte exakt summan men tror att max timlönen låg på ca 20 kr/tim.Och hur många andra yrken går in o jobbar på röda dagar så som julhelger,midsommarhelg,nyårshelg mm.mm för 23,65 i ob tillägg ? Just wonder Thomas Petric.

måndag, 10 oktober, 2022  
Blogger Thomas Petric said...

@Olbas Inhalator man är inte kund på en restaurang,man är gäst kund är du på Ica eller dyligt.

måndag, 10 oktober, 2022  

Skicka en kommentar

<< Home