torsdag 13 april 2006

Vad är grejen med kycklingar?


Vad har kycklingar med påsken att göra egentligen? Vad jag vet så firar vi påsk till minne av jesu död och uppståndelse...
Men det är mycket kycklingar, ägg och harar och grejer på påsk.
Vad är grejen med det? Är det en gammal hednisk tradition som blandats ihop med den kristna? Typ som blotet och julen? Det är ju en del påskkärringar, häxor och annat ockult inblandat i påsken.

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Eller: vad är grejen med att man äter ägg på påsk, och inte kyckling? Kanske det är kopplingen... söta kycklingar = målade ägg? Nä.... bara konstigt. Kanske att ägget som vi äter symboliserar Jesu död, och kycklingarna symboliserar Jesu återuppståndelse! Typ: Vi äter upp ägget, men det finns ändå en söt kyckling kvar. Nää... sjukt långsökt.

torsdag, 13 april, 2006  
Blogger Emanuel said...

ja faktiskt sjukt långsökt.... så har säger Susning.nu:
"Att äta ägg förknippas med påsken, eftersom hönsen brukade börja lägga ägg vid ungefär den tiden på våren. Kokta ägg är alltjämt den viktigaste maträtten vid den svenska påskmåltiden. Traditionen bjuder att man målar dem med vattenfärg innan man äter dem. I Ryssland och Baltikum förekommer mer avancerade batikmålningar på äggen."

tisdag, 18 april, 2006  
Blogger Katar Sett said...

Den kristna påsken flyttas fram o tillbaka beroende på månen (vilket också är hedniskt)! Att höns skulle kläcka ägg vid en speciell tid är ju att skämt. Påskris, ägg o kycklingar har hedniskt ursprung.
Höns hölls inte i fångenskap på Jesu tid. Jag tror inte ens höns var fram avlade på den tiden!

måndag, 17 april, 2023  
Blogger Katar Sett said...

För att inte tala om påskägg med godis, påskkärringar, kvastar, Blåkulla och påskharen. Bara hedniskt o det mesta som vanligt anspelande på fertilitet och/eller god skörd!
Att måla påskägg är en hyllning till den fertila kvinnan!
Lite komiskt med tanke på att Jesus inte har tillkommit vid ett samlag o aldrig hade sex. En helt asexuell klon av någon sort!

måndag, 17 april, 2023  

Skicka en kommentar

<< Home