onsdag 24 maj 2006

Vad är grejen med Eurovision Song Contest? Del 1


Hur kommer det sig att Israel är en del av Eurovision Song Contest?
Okej, geografi är inte mitt starkaste ämne, men inte är väl Israel en del av Europa?
Utrikespolitiska Institutets hemsida finns förteckning över alla länder som ingår i de olika världsdelarna: inget Israel i Europa. Däremot hittar man Israel under Asien tillsammans med grannländerna Syrien och Jordanien (som inte är med i ESC, såklart)
Dessutom kan man läsa på UIs hemsida att Israel har en tullunion med EU. Är landet en del av Europa, så har man väl inte ett tullunion med EU..?

Vad är grejen? Kanske är Israel väldigt europeiskt, så likt Europa så att de lika gärna kan vara med..? är det så man har tänkt?
Någon gammal tradition måste det vara, för de har varit med så länge jag kan minnas.


Tipstack till Blancaflor

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

Seriöst. Vad är grejen med det? Och kan inte Palestina ställa upp nästa år? Hur europeiskt ÄR Israel för övrigt? Sådär. Kanske dags för Grönland att delta nästa år? (Eller blir det genom danmark då?) Eller Belgiska Kongo? Jag vet inte, men det sägs att Lordi sprängt alla gränser nu, så...

onsdag, 24 maj, 2006  
Anonymous Anonym said...

de måste vara med i ESC och allt annat europeiskt för att asiaterna mobbar ut dem :p

onsdag, 24 maj, 2006  
Blogger Blancaflor said...

Jag tror att de är med för att Europa har nagon sorts kollektiv andravärldskrigetskuld.

torsdag, 25 maj, 2006  
Blogger Cliff Hanger said...

Det där har jag också funderat på. En annan grej är att större delen av Turkiet ligger i Asien. Ändå spelar de i fotbolls-EM, förhandlar om medlemsskap i EU och är med i ESC. Märklisch.

onsdag, 31 maj, 2006  
Blogger Johannka said...

OK, svingammalt, men jag har ju precis hittat bloggen och börjat harva igenom arkivet.

Jag har också undrat över detta. läääänge. De är ju med i friidrotts-EM också. Den bästa (men inte så bra kanske) förklaring jag har fått är helt enkelt denna att Israel "valt" att vara medlemmar av Europeiska Friidrottsförbundet och TV-unionen (vad heter den nu igen? Eurovisionen?). Det är så enkelt på ngt vis, det är bara en fråga om man är med i rätt organisation eller ej. Detta val ska visst ha något med Israels relationer till sina grannländer ... Men de säger ju att idrott ska förbrödra så jag tycker ju det är lite synd jag, men men.

onsdag, 07 mars, 2007  

Skicka en kommentar

<< Home