tisdag 26 juni 2007

Vad är grejen med brödrostar?


Varför finns det en ratt med varierande värme på brödrosten?
Är det någon som vill ha sitt bröd sönderbränt? Eller kanske iskallt?
Nej, man vill väl ha det lagom fräscht och rostat.

Jämför med ett våffeljärn eller smörgåsgrill - man får själv hålla reda på när det är klart.

Det borde finnas två lägen.
- Fryst bröd
- Färskt bröd


När det är klart (lagom rostat) så poppar brödet ut. Inga konstigheter.

Tipstack till Johan

21 Comments:

Anonymous Anonym said...

Vissa kanske vill ha mer "bruna/svarta" än andra? Jag vill t.ex ha rätt ljusa brödskivor. Kanske därför det är en ratt där. :-P
Varför koka ägg på 3, 5 eller 8 min? "Alla" vill väl ha hårdkokta, eller?

tisdag, 26 juni, 2007  
Anonymous Anonym said...

Mjo.. Jag är också ett fan av ljua skivor. Tillräckligt varma för att smälta smöret, men inte tillräckligt för att få "rost" på sig.

tisdag, 26 juni, 2007  
Anonymous Anonym said...

Finns det något i din omgivning som du förstår grejen med?

tisdag, 26 juni, 2007  
Blogger Emanuel said...

Lany: Javisst, men då är det ju bara att köra en extra sväng i rosten! :)

Anonym: Så jäkla ljusa...! Skumt.

Lisa: Njae... Antagligen inte. ;)

tisdag, 26 juni, 2007  
Blogger Unknown said...

Njaaa, detta tycker jag är tveksamt det är klart att det finns en grej med inställningen på brödrosten! Hemma hos mig får man hålla på så här: vi stoppar i två brödskivor. när rostningen på 3:an är klar är sambon nöjd medan jag vill ha mer rostat och trycker ner min skiva igen. Den får jag sen vakta för det blir för mkt att köra den 2 ggr på 3:an.....jäkla krångel asså =)

tisdag, 26 juni, 2007  
Anonymous Anonym said...

De funktionen känns ganska bra faktiskt. Bara att ställa in som man vill ha det så kan man fixa oboy eller te medan man väntar. Jobbigt att stå och passa ju. Min pappa har en sån från 40-talet och den bränns alltid för att man alltid glömmer!

tisdag, 26 juni, 2007  
Blogger Emanuel said...

Härligt att inte alla håller med jämt. Nu vet jag det. Brödrosten ska ha kvar sin ratt. Jag ger upp..

tisdag, 26 juni, 2007  
Anonymous Anonym said...

Farsan gillar sina cancerogent svartbrända, så när man bodde hemma var det ett evigt rattande på brödrosten.

tisdag, 26 juni, 2007  
Blogger Nostalgia said...

det jag inte förstår grejen med är folk som rostar många bröd, sen lägger dem på ett fat eller nåt, o sen grejar annat så det rostade brödet kallnar, o SEN äter dom... det är ju inte alls gott. det ska vara alldeles nyrostat, så smöret smälter. och osten.

onsdag, 27 juni, 2007  
Anonymous Anonym said...

Vem äter rostebröd nuförtiden? Det är ju bara en smaklös fyrkant med luft. Man måste äta upp ett helt paket bröd för att bli mätt och då behöver man en industrial sized toaster för att hinna gå till jobbet den dan.

onsdag, 27 juni, 2007  
Blogger Linda said...

Man kan använda brödrosten till annat numera. Det finns påsar som man kan fylla med allsköns matvaror som sedan ställs i brödrosten för tillagning. Har inte testat än, men ska.

onsdag, 27 juni, 2007  
Blogger Nostalgia said...

ilbisonte, man kan rosta annat bröd än vit formfranska. det mesta bröd, även grovt mörkt bröd blir gott när man rostar. vanlig hederlig limpa är skitgott tex :)

onsdag, 27 juni, 2007  
Anonymous Anonym said...

Jennie - Kavring? Kan man rosta en kavring? Och ser jag någon kasta ner en Skogaholmsmacka i rosten går jag bananas. Det är ju den lite saggiga degigheten man vill åt.

onsdag, 27 juni, 2007  
Blogger Nostalgia said...

ilbisonte, kavring vet jag inte. vem äter sånt? :/ surare bröd finns ju inte! men annat mörkt grovt funkar bra :) rostad skogaholm med bregott :´) mmmmmmåh.

onsdag, 27 juni, 2007  
Anonymous Anonym said...

Det finns frysta våfflor som man tinar i brödrosten. Jättegoda och man slipper smet och våffeljärn.

onsdag, 27 juni, 2007  
Anonymous Anonym said...

Jag kom nu i morse på varför ratten finns där; om man har brödskivor med olika tjocklek. Har man en konstant värmeinställning så blir det lätt att "lagom" tjocka skivor blir lagom rostade medan tunna skivor blir sönderbrända...

torsdag, 28 juni, 2007  
Anonymous Anonym said...

Ratten behövs såvida man inte utvecklar en otroligt sofistikerad brödrost som känner av brödets sort, tjocklek, färskhet och ätarens individuell smak. Det sistnämnda borde vara största utmaningen.

Förresten förstår jag inte varför man kopplar samman fyrkantig formfranska med brödrost. Jag har alltid undrat vem som äter sånt äckligt men samtidigt smaklöst bröd? Huvva! Är det bara dålig fantasi? Det finns ju massor med gott bröd att rosta!!!!!
: )

lördag, 30 juni, 2007  
Blogger Ung tant said...

Kavring är så himla gott! Och det är minsann SÖTT! ;)

Jag rostar formfranska ibland bara för det är så gott till te med marmelad på. Men det är sällan. Jag rostar helst annat bröd. Typ vilket som helst.

måndag, 09 juli, 2007  
Anonymous Linus said...

Idén med ratten är bra... Men ratten är ond och gör inte som man säger. även om man ställer in ratten på samma läge så blir det helt olika resultat olika dagar... vad är grejen med det?

torsdag, 18 juni, 2009  
Anonymous Anonym said...

Eftersom alla sitter här och kommenterar om rostat bröd så måste ju jag fråga!
Jag bakar eget bröd, gärna med frukt och nötter i, men eftersom det bara är jag som bor här så fryser jag in det och sen på morgonen glömmer jag alltid att ta upp så det hinner tina, så jag skaffade en brödrost men har inte vågat använda den än. Är rädd att man kanske inte kan rosta bröd med frukt och nötter i? Någon som vet?

söndag, 28 mars, 2010  
Anonymous Anonym said...

jag äter rostat bröd när det är bränt. Det är ju en smaksak det där. tycker det är vidrigt med bröd som knappt är rostat. då kan man lika gärna ge fan i att rosta det.

söndag, 24 oktober, 2010  

Skicka en kommentar

<< Home