Vad är grejen med svenska grejer?
Varför ska svenska jordgubbar vara så mycket bättre än utländska?
Är det automatiskt så att vi svenskar känner av den svenska smaken av svenskodlade grejer och föredrar denna smak framför exemplelvis en tysk smak..?
Antagligen inte.
Är det kanske så att vi är så otroligt stolta över att vårt kalla land kan producera soliga jordgubbar att vi bara måsta älska dem?
Jordgubbschocken:
Svenska jordgubbar är egetligen tyska!
23 Comments:
Det fungerar ofta som ett bra sätt att filtrera bort produkter som transporterats långt helt i onödan.
Mjo.
Det e lustigt.
Samma med kött o så.. Varför är Danskt kött så jävla dåligt? Det är fan 10mil härifrån typ. :-P
Nä, vi svenskar tycker allt som vi gör är vi bäst på.
Man kan dock undra om Danskarna sitter o säger: Fy fan för svenskt-kött, innehåller ju bara KRAZZY-cow-sjukan! :-D
Frågan e ju också om många kan smaka skillnade på olika Jordgubbar.
FRAM MED ETT JORDGUBBSTEST DÄR MAN SKA SÄGA VILKEN SOM ÄR SVENSK AV 5-10JORDGUBBAR! Ska vi se hur många som sågar i det.. Hmm.. ;-D Nästan så att man borde, dock e det nog svårt att fixa jordgubbar från så många länder.
Ända fördelen jag kan se med att köpa svenska gubbar är nog att det förhoppningsvis inte har transporterats så långt.Men är de odlade i skåne och ska upp till kiruna så är det ju endå en bra bitt att forsla de.
Huvudsaken för mig är att dom smakar gott. Ibland får folk för sig att köpa jordgubbar mitt i vintern från Spanien eller nåt och då smakar dom ingenting och då kan det ju lika gärna va. Och sen det där med transportsträckorna såklart, bättre med skånska när jag bor i Skåne ju.
håller med! när jag flyttade till tyskland ett par somrar sen så sa alla -ska du missa svenska jordgubbar?!?! tyska jordgubbar samma som svenska tycker jag!
När saker slutar förutsättas vara svenska blir det ofta ramaskri. Se bara på tysk långtidsmjölk, total katastrof i Sverige hos Lidl.
Att köpa lokalt och närproducerat har alltid varit en
försäljningsargument när det kommer till mat. Även om äpplena från Italien råkar vara godare eller bättre.
och vad är grejen med att dom heter jordgubbar?
Belgiska jordgubbar är klart godast. Mmmm.. /äter ett paket om dagen
Svenska jordgubbar är goda av samma anledningar som jordgubbar från Alaska är goda: breddgrad (jo, och sort då.) Sol långt in på nätterna och förhållandevis låga temperaturer (mao: godare fr. norr och på friland.)
Jag har bott i Tyskland och där smakar jordgubbarna typ...vatten! Så svenska jordgubbar smakar iallafall något, även om de kommer från Tyskland.
Om man läser hela artikeln om jordgubbarna i AB står det att vid kontroller visar det sig att svenska jordgubbar är helt fria från besprutningsmedel, medan importerade ofta har otillåtet höga halter kvar i sig...
/Fröken Förnumstig
jag tycker de tyska jordgubbarna smakar prima. kanske har de helt enkelt bytt de svenska mot de tyska?
haha aa det är lusigt hur vissa saker är straightup helsvenska och superviktiga för den sanne janten. men ändå, närproducerat är vad som kommer att hålla sverige på fötter. vi kan inte handla allt från annanstans. då har vi varken luft att andas eller pengar i stadskassan.
så big up för:
1. en bra iakktagelse från din sida.
2. närproducerade grejer.
Det är framför allt sorten som smakar annorlunda, eller smakade kanske man ska säga, eftersom de flesta odlare bytt den gamla goda sorten till en mer produktiv men mindre smakrik. Så istället för att bara skriva vilket land gubbarna kommer från på lådan borde det även stå vilken sort det är! Då kan konsumenterna tvinga tillbaka de gamla goda svenska jordgubbarna igen...
Transportsträckan skadar miljön, slösar med resurser och förstör en del av smaken.
Fast folk använder bara det argumentet på jordgubbar, verkar det som. Kött från Brasilien eller Irland går säkert bra på grillen, så länge det är billigare än svenskt kött.
Som Hans Persson skrev så blir det inte lika mycket importering om vi fixar det själva vilket är då bra för naturen och den globalauppvärmningen osv...
Sen på nåt kosntgit sätt så är svenska jordgubbar godare än utländska. Vi testade hemma med belgiska och svenska. Dom svenska var godast!
Svenska jordgubbar smakar ofta bättre eftersom dem har mognat långsammare och fått mer ljus. Norrländska jordgubbar är alltså godast.
Håller med "Ung tant" för vi har bara en planet!!!
Var rädd om Dig själv, alla andra & vår planet, tack!
/En annan ung Tant *ü*
Jag håller med dem som påpekat transportsträckan. Själv bor jag i skottland och tycker att skottska jordgubbar är godast, de smakar som svenska gjorde när jag var liten. Det är tydlig skillnad på skottska och engelska fast det ligger så nära. Sist jag åt svenska gubbar smakade de bara vatten.
En annan sak som är bättre här är mejerivarorna. Kaffe kan de å andra sidan inte göra för att rädda sitt liv.
Visst, italienska jordgubbar smakar tydligen alldeles utmärkt. Om man är i Italien! Har dom transporterats genom hela Europa smakar dom inte så bra längre.
Franska äpplen är t.ex. inte speciellt goda (huvudsakligen beroende på sorterna men även klimatet). Svenska och t.ex. polska äpplen är däremot lika goda.
Danskt kött (ochs peciellt kyckling), bara ett ord: salmonella. I Danmerk verkar de anse att salmonella i kycklingen är fullständigt normalt.
Det handlar inte om att köpa svenska varor för sakens skull! Utan mkt för att påverka miljöns osv, närproducerat innebär färre transporter. Livsmedelssektorn står för ca 30% av utsläppen av växthusgaser!
"Inga jordgubbar smakar så bra som de svenska, är väl en allmän uppfattning - bland svenskar. Och det stämmer säkert så länge man är i Sverige. När man kommer till Italien säger italienarna samma sak om de italienska. Man skulle kunna tro att detta vore ett utslag av chauvinism, men det handlar bara om att de lokala, nyligen plockade jordgubbarna är godast. Just i Sverige finns en välutvecklad kult kring detta röda bär, som strikt botaniskt inte är ett bär. Årets första svenska jordgubbar leder till rubriker, och prisnivån i olika butiker skapar outslitliga samtalsämnen. Juni är den svenska huvudmånaden men säsongen kan även spilla över in i juli. Ändå kan man köpa jordgubbar i stort sett året runt. Men dessa för tidigt plockade och bleka bär från avlägsna kontinenter har större påverkan på växthuseffekten än på våra smaksinnen och bör därför bojkottas. Till och med de frysta är, trots sin svampighet, ett bättre val. Vänta alltså helst till sommaren och välj klar- eller mörkröda jordgubbar utan vita eller gröna partier men friska gröna bladrosetter. Storleken har ingen betydelse, såväl stora som små kan vara söta och saftiga. Fråga var jordgubbarna är odlade och välj dem som har haft kortast resväg"
Mats-Eric Nilsson
Tillgången till bra jordgubbar är horrible i Sverige, av de jag kan få tag på så väljer jag Belgiska i första hand, men hade jag kunnat få tag på jordgubbar från Finland så hade jag slått till med en gång, långt mycket godare varianter där samt att man tillåter bäret mogna innan den plockas.
Skicka en kommentar
<< Home