måndag 2 juli 2007

Vad är grejen med "fråga personalen"-skylten?


När man har plockat ihop lite kläder i en klädbutik och känner sig redo att gå in i provrummet för att prova, då möts man ofta av skylten:
"Vänligen fråga personalen innan du provar"

Vaa??!
Varför då?
Vad ska de säga?

1. Nä du, det där skägget och den allmänt skurkaktiga uppsynen är ingenting jag vill ha i mitt provrum!
2. Har du verkligen råd med de där jeansen? Du vet väl att de kostar 1300...
3. Jag tycker inte det verkar trovärdigt att du ska ha den där rosa toppen. Det är inte alls din stil.
4. Ett plagg i taget, tack.
5. Nej. du får inte prova!


Tipstack till Mattias

24 Comments:

Blogger Christian said...

På H&M står det oftast en dam, modell äldre, och delar ut långa platsaker i olika färger. Sen jävlar måste man komma ut från provrummet med lika många plagg som man det står på brickan.

Jag har dock upptäckt en fördel med att säga till innan man provar. Då kommer de oftast förbi och kollar läget, varpå jag skickar ut tre skjortor och två byxor och ber om andra storlekar. Det känns liksom lite fånigt att tassa ut i strumlästen och t-shirt för att hämta ett par byxor.

måndag, 02 juli, 2007  
Blogger Emanuel said...

Sant. Man får faaan om man råkar ha för många plagg. Max 6 plagg per person tror jag det är.

måndag, 02 juli, 2007  
Blogger Christian said...

Använd somma logik som i snabbkassorna för 5 varor. Två liter mjölk räknas väl som en vara?

måndag, 02 juli, 2007  
Anonymous Anonym said...

Nar du jobbat i butik så forstår du...

ar man inte manniskohatare så blir du.

måndag, 02 juli, 2007  
Blogger Nostalgia said...

tycker det var en riktigt dålig grej, det är väl en självklarhet varför de vill att man ska säga till personalen innan man provar?

för att man inte ska gå in med tio par jeans o komma ut med ett par i handen o 9 i en liten väska som man smugglat med sig eller nåt, eller gå in med massa bikinidelar o inte komma ut med nån för man orkar inte sätta tillbaka allt på galgarna o lämnar kvar allt i en hög, o sen får nästa person som går in o provar vada fram i kvarlämnade kläder, och DET gör mig riktigt irriterad.

vad är grejen med att folk inte kan hänga tillbaka det de provat?

måndag, 02 juli, 2007  
Anonymous Anonym said...

Jennie - grejen med att inte hänga tillbaka är att man (jag) inte är utbildad i att vika grejerna så där raffinerat som dom gör. "Vik ena benet 35% åt höger, sedan ner med gylfen halvägs norrut och sedan trär du ena benet ut och in för att sedan knåpa fast den med ett gem strax under galgen, lätt som en plätt". Nej, det blir antingen en skrynklig hög på galgen eller låta de hänga kvar i provrummet.

måndag, 02 juli, 2007  
Blogger Anders said...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

måndag, 02 juli, 2007  
Blogger Anders said...

Här är några tips på hur man viker:

T-shirt

T-shirt 2

Shirts

T-shirt folder i well-papp


Tydlig förklaring av den asiatiska t-shirt-vikningen!

måndag, 02 juli, 2007  
Blogger Nostalgia said...

ilbisonte, men grejer som hänger på en galge är väl inte så svårt? o hellre att de hänger fult på plats, så personalen kan fixa till, än att det samlas i en hög i provrummet. tycker jag :)

måndag, 02 juli, 2007  
Anonymous Anonym said...

Men är inte det ett fruntimmerproblem Jennie?
Det e sånt folk(tjejer) gör på HM, Vila, ja va fan alla dom större butikerna heter.
Blir värsta flockatmorsfären där inne, alla kastar o rafsar i kläder hur som helst. Men när tjejer är i mindre butiker, så lägger dom tillbaka fint.
Vi killar har ju inte direkt några sådna jätte butiker, så blir alltid att vi får lägga tillbaka snyggt igen. "snyggt". Men butikbiträdena behöver inte springa runt o leta kläder i hela affären som ligger fel. Dessutom, specielt H&M som är enligt mig världens sämsta butik. Dom borde ha lite stolar som vi stackars shopping-offer borde kunna använda. :-P

Fy fan för H&M, mår illa när man går in där. Det e ju VÄRLDENS KAOS med fruntimmer med 0iq rycker o håller på med ALLT. FY FAN!

måndag, 02 juli, 2007  
Blogger Nostalgia said...

anonym, nu ska vi inte dra alla över en kam :p jag är (antar jag) ett sånt där fruntimmer, men jag har aldrig lämnat nåt i provrum :o jag tycker iofs inte om att prova kläder o inte att köpa kläder överhuvudtaget, så jag kanske är mer manlig? :/

iaf, så är grejen med skylten om att säga till personalen: personalen vill gärna ha koll på vad som går in/ut genom provhyttsdörren.

måndag, 02 juli, 2007  
Anonymous Anonym said...

Det är klart som korvspad att tanken med skylten är att personalen ska ha koll på 1) hur många plagg man tar med sig in och 2) vem/vilka som går in och provar.

Det anmärkningsvärda - och det som gör att korvspaden inte är helt klar ändå - är att de allra flesta fullständigt skiter i att göra som den där skylten säger. Om det nu inte är en riktigt liten butik, där man är enda kunden för stunden; då kanske man frågar för att vara artig/trevlig/vad som helst. Men det finns ju inte på kartan att i en större klädaffär försöka få tag i någon ur personalen bara för att fråga om det är okej att man provar. Har jag fel?

måndag, 02 juli, 2007  
Anonymous Anonym said...

Christian: ja vad är egentligen grejen med snabbkassor? När jag är på IKEA brukar då alltid snabbkassorna vara de som tar längst tid.

Jennie: Det finns väl såna där larmpluppar på kläderna som gör att det piper när du går ut med dina 9 par jeans i väskan.

måndag, 02 juli, 2007  
Anonymous Anonym said...

Och vad är grejen med "Inga väskor i butiken" skyltar?! Vem har INTE en väska när man ska gå och handla? Jag som tjej har iallafall alltid en handväska. Varför ska de dra alla över en kam hela tiden. Sigh.

christian: Jaa men ändå kontrolleras det sällan ändå så orka. Har aldrig behövt räkna upp mina plagg när jag gått ut igen från hytterna iallafall.

tisdag, 03 juli, 2007  
Anonymous Anonym said...

Håller med mattias här. Grejen att undra över är nog inte varför skyltarna finns, utan varför de finns när/där det är totalt orimligt att ha en personal stående i närheten för att nicka in kunderna och räkna plagg.

tisdag, 03 juli, 2007  
Blogger Nostalgia said...

anonym, jag jobbar i ett varuhus, och inte så sällan händer det att någon kommer springandes med ett gäng personal efter sig, då har personen pulat ner kläder i en väska/påse o tar sats o springer ut fort som fan o hoppas på det bästa, oavsett larmpluppar eller inte.

tisdag, 03 juli, 2007  
Anonymous Anonym said...

På H&M så e dom väl stenhårda på det med att ge en stor bricka innan man går in?
Iallafall dom gångerna jag rört mig där inne så har jag sett det. Och dom kontrollera även när man går ut ur omklädningsrummet.
Brukar vara någon kvinna som står med dom brickorna.

tisdag, 03 juli, 2007  
Anonymous Anonym said...

grejjen med alla dessa saker ni tar upp är att avskräcka impulskleptomaner från att snatta, såklart. Riktiga skurkar kan tricken att sno saker utan upptäckt.
Däremot kan man fundera över varför en del butiker ser ett syfte att sätta upp en skylt med texten "endast 1 person per provhytt" ???

tisdag, 03 juli, 2007  
Anonymous Anonym said...

Anonym sist: För att det blir så jobbigt att städa efter dem hela tiden. Och man kan bara tjata om att de ska skaffa sig ett rum så många gånger.

tisdag, 03 juli, 2007  
Blogger Marie said...

Men det värsta är att när man väl säger till så tittar de ofta på en som att "jaha vaddårå, jag bryr mej väl inte om dej". Då blir jag riktigt irriterad.

tisdag, 03 juli, 2007  
Blogger Line said...

Gäsp vilken trist tråd. Bra inlägg, men urtrista kommentarer. Montera videokameror säger jag bara och sen en kompletterande skylt: "Försök inte, vi ser dig." istället för den lama fråga personalenskylten.

tisdag, 03 juli, 2007  
Anonymous Anonym said...

Tack för en lysande blogg! Fan vad kul du var! Jag brukar aldrig länka till bloggar jag hittar, men nu tänker jag göra det!
Vill vidare utmana dig att skriva om VINTERSPORTER! Få se om du hitar samma absurditeter som jag gjorde när jag började klura på dem...
/B

onsdag, 04 juli, 2007  
Blogger Emanuel said...

Jennie: Är det verkligen en sån koll undrar jag. De känns som att de vill att man ska säga till bara för sakens skull

Marie: Absolut. det är det jag menar. De verkar ju ändå inte bry sig.

Line: Det är väl kul när kommentarerna vandrar iväg och plötsligt handlar om andra grejer en inläggen från början? Sen kan man väl tycka att allt annat än att prata om mitt inlägg är tråkigt, det kan jag förstå! :)

B: Tack. Fortsätt läsa och tipsa (skicka tips till vadargrejen@emanuelmankert.com)

onsdag, 04 juli, 2007  
Blogger Line said...

Emanuel: Jag menade mer de trista och ironibefriade expediterna som tycker så synd om sig själva att man hör hur de suckar inombords när en kund ändå provar en t-shirt utan deras samtycke eller vetskap :)

onsdag, 04 juli, 2007  

Skicka en kommentar

<< Home