måndag 29 maj 2006

Vad är grejen med schlager? Eller: Vad är grejen med Eurovision Song Contest? Del 2


Ja, jag vet att det är lite gammalt att snacka om melodifestivalen nu, men den här har jag tänkt på ett tag, och jag orkar inte hålla på den till nästa ESC är på tapeten.

I Sverige har hela melodifestivalgrejen tappat det, de (då menar jag SVT, artisterna, Pling Forsman, Bert Karlsson, Christer Björkman, Björn Kjellman mfl.) tror att
tävlingen fortfarande handlar om att leverera en riktigt bra schlager!
Vad är grejen med det? Det var säkert tio år sen Eurovision Song Contest var en schlagertävling, nu för tiden är det en musiktävling. M.a.o kan vilken jäkla låt och artist som helst ställa upp (typ Lordi, E-type och Tatu). Men i Sverige envisas vi med att melodifestivalen ska plocka fram en skön schlagerlåt, a lá Carola, Barbados eller Andrés Esteche.
Det är mycket snack om att "det var en riktigt bra schlagerlåt..". Vad är grejen? Det är ingen tävling i vilket land som är bäst på att göra schlagerlåtar. De flesta länderna som är med i ESC vet inte vad en schlager är!!

Klippt från susning.nu:
I genren schlager betraktas ofta tonartshöjningen vid sista refrängen som det viktigaste stilbildande obligatoriet.

...hade Lordis Hard Rock Hallelujah tonartshöjning...?

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Lordi's tonartshöjning bestod av en massa flammor och vitt sprut.

måndag, 29 maj, 2006  
Blogger Blancaflor said...

Du har sa rätt! Dessutom tycker jag att ESC far alldeles för stort utrymme i media i Sverie,men sa har jag heller aldrig varit ett schlager-fan.

Läste ett passande namn pa öststaterna (som sympatiröstar sasom bara vi nordbor kunde pa den gamla goda tiden)- yohurtbältet.

måndag, 29 maj, 2006  
Anonymous Anonym said...

Eh... sympatiröstande funkar ju likadant i norden också. Det är ju ett enkelt faktum, att man ger sina grannländer poäng, kanske inte alltid högsta... men ändå poäng i alla fall. Fast... jag har en teori... kan det inte vara så enkelt att man gillar liknande musik som finns i grannländer? Typ som svensk att det är lättare att ta till sig dansk pop, än arabisk strupmusik...?

tisdag, 30 maj, 2006  

Skicka en kommentar

<< Home