fredag 26 januari 2007

Vad är grejen med hur är läget?

Varför säger man:
Hur är läget? eller Allt bra? när man träffas eller pratar med nån i telefon?
-Man får ju aldrig ett ärligt svar.
Om man är lite deppig, eller stressad, eller trött, eller sur, eller arg, eller sjuk, eller ledsen så säger man ändå:
-Bra, själv då?

Alla andra svar är underliga. Man förväntar sig inte att folk ska berätta hur det är, egentligen. De få gångerna man vågar säga nåt annat blir det ofta ganska stelt och lite underlig stämning.
Bättre att bara säga:
Hej och Hej


Tipstack till Stina

17 Comments:

Blogger Antehuga said...

mest korrekt är väl att svara vertikalt, horisontellt eller något annat korrekt

fredag, 26 januari, 2007  
Blogger Caroline Hainer said...

Är grejen att man ska få svar på vad grejen är på din blogg? Ambitiöst måste jag säga.

Caroline
http://mytwojazzhands.blogspot.com

fredag, 26 januari, 2007  
Blogger dddd said...

Nästa gång någon frågar mig hur läget är ska jag börja grina och vråla: jag vill dööööö! döööööö!

Bara för att se vad som händer, liksom. :D

fredag, 26 januari, 2007  
Anonymous Anonym said...

"Oj, jag väckte dig väl inte?!"
"Neejdå, det är lungt, skulle precis kliva upp"......
Typ samma men endå inte, liksom.

fredag, 26 januari, 2007  
Anonymous Anonym said...

min jobbarkompis svarar alltid ärligt påd en frågan, vem som än frågar verkar det som. 'hur är det?' 'det är inte bra, jag är så förkyld' eller 'det är åt helevete, jag orkar inte jobba för det är för varmt härinne' och det är alltså när stammisar frågar. haha. hon är lite kul.


om man har ett tips på grej förresten, ska man skriva hela.. grejen själv, eller bara tipsa om en grej man kan skriva om?

fredag, 26 januari, 2007  
Blogger Emanuel said...

Caroline: Nej, meningen är att INTE få reda på vad grejen är med grejer. Bara tillsammans tycka likadant, förundras, avsky osv.
Jennie: Intressant kompis. Känns som att man inte vågar fråga henne hur läget är... Angående tips. Nej, du behöver inte skriva hela grejen, bara tipsa och kort förklara vad du menar. Jag skriver själva inlägget.

lördag, 27 januari, 2007  
Blogger gabbiz said...

Mäh. Jag svarar i princip ärligt på den frågan, beroende på vem som frågar. Alltså kan det låta såhär:

Söt manlig arbetskamrat: "Hur är läget?"
gabbiz: "Inte bra, jag behöver en lång kram (under vilken jag eventuellt tafsar lite på rumpan.)"

VD:n för nya dotterbolaget: "Hur är läget?"
gabbiz: "Bra." (Med ett falskt leende, för egentligen vill jag strypa henne)

Mamma: "Hur är läget?" gabbiz: "Buääääh! De är dumma mot mig."

Kompis jag inte pratar med så ofta: "Hur är läget?"
gabbiz: "Bra. Eller.. Egentligen är jag förkyld och behöver semester.. Men annars är det bra."

Fråga inte om du inte vill veta, liksom.. ;)

lördag, 27 januari, 2007  
Anonymous Anonym said...

emanuel :) då vet jag :)


jag brukar svara att det är okej, om det är sådär halvbra. annars säger jag att läget är perfekt eller nåt. mår jag verkligen åt helvete o nån jag känner frågar så säger jag nog 'fråga inte' fast då vill de iofs veta varför.
det är inte lätt o veta, en del vill ju verkligen inte veta hur man mår.

lördag, 27 januari, 2007  
Anonymous Anonym said...

Är det såna där som förväntar sig att man ska kvittra ett "Bara bra, själv då?" med ett leende som frågar, då brukar jag svara:
"Äh, man ska inte klaga.. då blir det bara värre" *garvar*
Kompisar/kollegor/familj:
"Åt helvete/Kalas/HOOOOCKEY!! *stort leende*/Som det ska vara.. osv"

(Tack för en underbart kul blogg!)

lördag, 27 januari, 2007  
Blogger deltidsharmonisk said...

Okej är ett bra ord. Varken lycklig eller ledsen. Jag glömmer alltid ställa motfrågan, men jag vet personen bara säger sådär för att man ska.

tisdag, 30 januari, 2007  
Anonymous Anonym said...

Det är bara vanlig artighet, som engelskans "how do you do" som skall besvaras med samma fras. Men det spelar ingen roll ibland blir man bara så trött på det eviga "läget?"..

torsdag, 01 februari, 2007  
Blogger mazuli said...

Vad är det för idé att fråga egentligen om man inte bryr sig?
Men det e riktigt roligt med folk som bryter såna mönster. Man blir jätteförvånad. - Hur är det? -Det e för jävligt! -VA? Va sa du?

fredag, 02 februari, 2007  
Anonymous Anonym said...

Jag tycker helt enkelt inte om den frågan. Ibland när jag har får frågan så har blir jag så pressad och vet inte vad jag ska svara, så till sist så blir det automatiskt att man svarar "bra". Och tack vare det så har folk missuppfattat mig under större delen av mitt liv, till och med mina egna föräldrar. De har bara utgått från att jag svarat "bra". Men det är faktiskt väldigt svårt att veta vad man ska säga. Och att man bara svarar "bra" behöver väl inte betyda att man inte har några bekymmer alls. Ibland när jag har varit lite deppad och fått frågan så har jag ju visserligen svarat "sådär", men då får man istället frågan "jaha, och vad innebär det?" eller kommemtaren "men då är det ju skitbra". Men om man är deprimerad, då borde ju folk kunna se det på en, eller kanske höra det på rösten. Men det har de tydligen inte inte kunnat med mig.

lördag, 08 mars, 2008  
Anonymous Anonym said...

nä, där håller jag inte alls med. om jag ställer den frågan så gör jag det för att jag ärligt vill veta. om jag får ett uselt och intetsägande "bra" som svar så ger jag inte upp utan ställer lite mer specifika frågor.

och likadant tvärtom, om jag får frågan så besvarar jag den med sanningen och antagligen ngn liten förklaring till varför jag mår som jag mår. och om den som undrade inte vill höra, tji fick dom!

"hur är läget?" är ju en superb inkörsport till en djupare konversation.

well well, har precis hittat till din blogg emanuel och du har så många intresssanta funderingar att jag blir galet frustrerad. allt jag har på hjärnan just nu är den där grejen med varför det finns herr- och damcyklar. måste utredas vidare.

måndag, 31 mars, 2008  
Anonymous Anonym said...

allt väl och så eller? have it?

söndag, 04 maj, 2008  
Anonymous Anonym said...

I norge sier vi "hvordan går det" eller "hva skjer a?" bedre? dere kan jo ta noen norske ord, siden vi bruker flittig deres ;)

tisdag, 13 januari, 2009  
Anonymous Anonym said...

Det finns några som har bra svar på detta...

http://www.hurelaget.se/

/Bobby

fredag, 13 februari, 2009  

Skicka en kommentar

<< Home