tisdag 17 april 2007

Vad är grejen med svarsalternativ?


Vad är grejen med att det alltid ska finnas ett "jag vet inte"-alternativ på webb-pollar?

Om man inte vet, varför ska man då säga det? Är inte hela idén men att rösta på saker att man tycker något? Vilka är dessa människor som klickar i "jag vet inte"-alternativet? Velpottor som ändå vill tycka?

Gillar du webb-pollar?
Ja, det är jätteskoj att visa vad man tycker
Nej det suger. Jag vet inte ens varför jag svarar på den här
Jag vet inte
  
Free polls from Pollhost.com


Tipstack till Bikt.com

18 Comments:

Anonymous Anonym said...

Tror det är något typiskt svenskt. Vi vill vara med i demokratin - åtminstone lite grann - men ändå inte stöta oss med någon. Man kan se oss som de franska bönderna, fast tvärtom... typ

tisdag, 17 april, 2007  
Anonymous Anonym said...

Det lustiga är ju att de flesta svara ja eller nej på saker som de inte har ngn aning om. Jag minns en undersökning från expressen där frågan vad huruvida Paris Hilton blivit ihop med sitt ex igen eller inte och ungefär 5 % svarade "jag vet inte", resten ansåg sig alltså veta...

tisdag, 17 april, 2007  
Blogger Emanuel said...

Det var en ganska rolig fråga idag på expressen.se:
"Kommer Emilias nya skiva floppa?"
Alternativet "Jag vet inte" fanns för en gångs skull inte med.
De flesta tyckte "ja"...

tisdag, 17 april, 2007  
Anonymous Anonym said...

Å, detta har man själv suttit och funderat på! Värst var ändå i våran lokala tidning: Är denna nya möbel snygg? "Ja", "nej absolut inte" och "jag vet inte". Vadå jag vet inte!

tisdag, 17 april, 2007  
Blogger Emanuel said...

Josefin: Hehe... precin min poäng. Vet man inte, så ska man väl inte tycka. Och hur kan man inte tycka något om en möbel...

tisdag, 17 april, 2007  
Anonymous Anonym said...

Vid kvantitativa undersökningar strävar man alltid efter att få så lite bortfall i svarsfrekvensen som möjligt. Speciellt om det är en hel undersökning som bygger på sådanna frågor med ja och nej alternativ.

När det blir bortfall på dessa frågor blir procentenheterna för urvalsgruppen skeva och därför har man en ruta för "Jag vet inte" för de som inte vill, kan eller orkar svara på frågan.

Smart va?

ja, jag kände för att vara lite besserwiesser idag

vidare anser inte jag att vare sig expessen eller någon annan skvallerblaska ska göra undersökningar.

tisdag, 17 april, 2007  
Anonymous Anonym said...

Fast poängen är väl att om man tycker till i en kvällstidnings undersökning så gör man det för att man tycker något, inte för att man inte vet. Det är ju lite skillnad mot riktiga undersökningar där man självklart vill ha så hög svarsfrekvens som möjligt.

tisdag, 17 april, 2007  
Blogger M said...

Vem dessa människor är? Jag vet inte.

tisdag, 17 april, 2007  
Blogger Anna Nio said...

Haha, åh, vad roligt, jag fick tvångstankar att svara "Jag vet inte", vilket jag knappast var ensam om. Fast egentligen tyckar jag det är roligt att klicka i, jag är ett test- och listmongo. :D

tisdag, 17 april, 2007  
Blogger KuriÅsa said...

Kan man rösta på något annat än "vet inte" efter ett sånt inlägg?

onsdag, 18 april, 2007  
Anonymous Anonym said...

jag tycker frågan "är det ok att festa loss för 130 papp?" känns mer relevant än "är det ok att göra slut över telefon?", but that's just like my opinion...

onsdag, 18 april, 2007  
Blogger Emanuel said...

Jonna: Det finns bara ett svar på den frågan och det är: "Jag vet inte!" eller kanske: "Har man råd så är det väl fräscht!"

onsdag, 18 april, 2007  
Anonymous Anonym said...

Ja har också stört mig på, "jag vet inte" alternativet. Fllständigt onödigt att det finns överhuvudtaget.

onsdag, 18 april, 2007  
Blogger Ung tant said...

Hahaha. Underbart.

onsdag, 18 april, 2007  
Anonymous Anonym said...

Felet med alltihop är att man ska "rösta" i en undersökning. Vid röstning får man fram ett valresultat, man väljer något - i en undersökning får man fram tyckanden. "Rösta på min fråga" - så kan man ju inte säga?

onsdag, 18 april, 2007  
Anonymous Anonym said...

Värst var väl ändå web-pollen om bensinskatt som Aftonbladet körde i månader. Där fanns inget 'vet inte', inte ens 'Den är lagom' eller 'för låg', utan bara 'Sänk bensinskatten'. Och sen skröt de med hur många som tyckte som dem....

söndag, 22 april, 2007  
Anonymous Anonym said...

hahaha, detta har jag funderat på på framsidan av Metro hade de iallafall för några år sen en ruta med undersökning, där var det en gång en fråga av typen "Använder du cykelhjälm" och jag tror det var runt 20% som svarat jag vet inte. Vaddå jag vet inte, vet 20% av de tillfrågade inte vad de har på huvudet när de cyklar, läskigt...

måndag, 23 april, 2007  
Anonymous Anonym said...

Jag brukar svara "Vet inte" när jag tycker att frågan är onödig eller felaktigt ställd för att jävlas och lura statistiken lite.
Så man slipper den där uppföljningsartikeln "enligt en undersökning tycker 75% av aftonbladet.se läsare att..."

onsdag, 23 maj, 2007  

Skicka en kommentar

<< Home