onsdag 3 maj 2006

Vad är grejen med svenska serier?


Måste svenska serier vara så fantatiskt töntiga? I USA, Frankrike, Japan och andra länder med serietradition så finns alla möjliga typer av serier; Barnserier, ungdomsserier, sportserier, kärleksserier, erotiska serier, superhjälteserier, grafiska noveller... ja det finns en mängd olika typer, precis som det finns många olika typer av musik, böcker eller filmer....
Men inte i Sverige. Här är serier antingen Barnserier eller Gubbserier. Och det mest framgångsrika konceptet verkar vara gubbserien, det finns både svenska och utländska upphovsmän till dessa gubbserier, men det är här i Sverige som de verkligen blir succéer, får egna tidningar medans de i hemlandet för nöja sig med att trängas längst bak i dagstidningen.

Med gubbserier menar jag:
En serie eller serietidning som har en låg, gammaldags otidsenlig humor och människosyn, och som inte riktar sig till barn eller ungdomar utan till gubbar.

I gubbseriefacket hittar vi: (alla dessa har, eller har haft, en egen serietidning i Sverige)
- Lilla Fridolf
- 91:an
- 87:an Axelsson
- Kronblom
- Knasen
- Storklas och Lillklas
- Dagobert
- Helan och Halvan
- Tuffa Viktor
- 47:an Löken
- Åsa-Nisse
- Hagbard

12 Comments:

Anonymous Anonym said...

Men serier som Arne Anka och Rocky då? Men jag förstår vad du menar - de flesta svenska serier har alldeles för mycket "pilsner-film" i sig.

torsdag, 04 maj, 2006  
Blogger Emanuel said...

Javisst, det finns en hel del andra typer av serier.. men det är ju gubbserierna vi pratar om nu... ;)

torsdag, 04 maj, 2006  
Blogger Blancaflor said...

Du har konkurrens:
http://www.modernista.se/fountain/

torsdag, 04 maj, 2006  
Blogger bikt.com said...

Svenska serier är ju i klass med de franska alla gånger! Rocky som just nämnts är ett bra exempel, men även Kapten Stofil och alla Johan Wanloos & Joakim Pirinens serier är helt magnifika och håller världsklass. De serierna som du nämner, är det verkligen nån som ens läser dem längre? De ligger bara och dammar på nåt utedass hos nån gammel gubbe på Tjörn så vitt jag vet.

fredag, 05 maj, 2006  
Anonymous Anonym said...

Hmmm... i disagree... Fridolf, 91:an och alla andra helt sjukt omoderna serier belyser ändå en stor del av den svenska landsbygdskänslan... som i och för sig är stendöd. Men betänk tex. att japanska serier använder sig av samurajer för att bära en story... och i sverige finns serier som använder sig av en putsrolig malaj i lumpen. Ingen egentlig skillnad. Låt sverige vara sverige för fan, och sluta coola till det hela tiden.

fredag, 05 maj, 2006  
Blogger Emanuel said...

Jag vet inte.... jag är inte jätteimponerad av Rocky och Kapten Stofil och sånt... näää jag föredrar nog den mer svåra sorten, typ Max Andrersson.
Annars är faktiskt amerikanska serier överlägset bäst. Frank Miller, Bill Sienkiewicz, Dave McKean, Alan Moore mfl. piskar tokroliga (kiss och bajsskojiga) Joakim Lindengren och Johan Wanloo på fingarna any day!

fredag, 05 maj, 2006  
Anonymous Anonym said...

Mm... Dave McKean i kombination med Neil Gaiman är ju mums. Bättre än Kronblom, om man säger så... :)

måndag, 08 maj, 2006  
Anonymous Anonym said...

Batman var också rätt off kan jag meddela... innan Frank Miller revolutionerade hela serieberättandet, och framförallt Batman själv. Så med en schysst vision, duktig tecknare och en grym författare, kan no gtom. Kronblom bli het igen! Eller också inte.

måndag, 08 maj, 2006  
Blogger Emanuel said...

Kronblom sleeps again
Kronblom returns to the sofa
Kronblom the awakening
Kronblom the final sleep

måndag, 08 maj, 2006  
Anonymous Anonym said...

Morotsmannen då?

Har förövrigt läst någon gång att 91:an är/var jättestor i Japan. Vet ej om detta stämmer, men i så fall skulle ju tidigare skribents resonemang om Samurajer vs Malajer kunna stämma rätt väl?

onsdag, 10 maj, 2006  
Anonymous Anonym said...

Hahahahaha, ja samurajer och malajer låter ju nästan samma! Måste vara ren förvirring som gjort 91:an stor i japan. Eller också passar 91:ans "humor" japanserna som geishan i kimonon.

onsdag, 10 maj, 2006  
Anonymous Anonym said...

Som många redan har kommenterat så finns det en mängd alternativ till de "töntiga gubbserierna" bland svenska serier.

Ta en titt på serieavdelningen på närmaste stadsbibliotek (vuxenavdelningen, annars kammar du hem väldigt lite. ;) )så får du massor kul läsning! Om det är helt nytt blod du är ute efter finns det alltid serieskolan i Malmö, en pärla som jag själv har gått på, samt en hel massa nätserier av svenska serietecknare.


Helt enkelt; om det är nya fräscha serier som du är ute efter så bör du inte leta bland de dammiga gamla albumen.

Enjoy!

tisdag, 27 juni, 2006  

Skicka en kommentar

<< Home