måndag 28 augusti 2006

Vad är grejen med att ladda ner film och musik?


Varför ser folk det som någon typ av rättighet att kunna ladda ner film och musik gratis?

Sen när blev det en standard att inte betala för grejer man lyssnar på eller ser? Jag tycker att det är skumt att alla helt plötsligt tycker att det är den naturligaste sak i världen att ladda hem 200 album som fyller iPodden eller de senaste storfilmerna två veckor innan den svenska premiären.
Jag är nog en av de få (visst är jag duktig?) som tycker att den där reklamen Downloading is stealing är bra!

Det går att köpa eller hyra film ganska billigt, eller så kan man gå på bio. Skivor finns i skivaffärer eller så kan man ladda ner och betala på iTunes eller cdon.com. Det är inte svårare än så.

Det sägs ju att branchen måste hitta nya sätt att sälja sina produkter, och det har ju redan börjat med typ iTunes m.fl. Men så länge folk tycker att det är deras rättighet att gratis kunna titta på en film som kostat 100-tals miljoner att spela in så kommer det att vara svårt att hitta sätt att få folk att betala.

Du skall icke stjäla

18 Comments:

Blogger Christian said...

Desstuom är det så mycket enklare att gå in på iTunes och köpa musiken.

Men TV-serier är de svenska kanalerna hopplöst sena med att sända. Eller sänder dem inte alls.

måndag, 28 augusti, 2006  
Blogger SixesAndSevens said...

Varför betala för det som är gratis? "Gå in på iTunes och köpa musiken"... Skulle inte tro det.

måndag, 28 augusti, 2006  
Blogger Stefan said...

du skall icke stjäla...är en devis som skivbolagen själva skulle behöva få en lektion i...upphovsrätt i 70 år efter artistens död...vad för tjuveri är det?

;)

måndag, 28 augusti, 2006  
Anonymous Anonym said...

Jag har 9 invites till en grym bit torrent-sajt om någon vill ha!

måndag, 28 augusti, 2006  
Anonymous Anonym said...

Ska gå och piratkopiera Utvandrarna på biblioteket. Ska bara växla till mig några femmor först.

måndag, 28 augusti, 2006  
Anonymous Anonym said...

grin-pelle: skaffa ett eget namn. sluta kopiera, det är olagligt.

måndag, 28 augusti, 2006  
Blogger SixesAndSevens said...

Sur-Ove, jag vill jag vill! :)

måndag, 28 augusti, 2006  
Anonymous Anonym said...

Ja, precis! Vad är grejen med att betala för något som är gratis? Känns som en mycket hetare tråd.

måndag, 28 augusti, 2006  
Anonymous Anonym said...

Sur-ove: Är det demonoid? Jag blir din personliga slav i en månad om jag får en invite...

tisdag, 29 augusti, 2006  
Anonymous Anonym said...

Tore NT; nej, den heter Oink.

tisdag, 29 augusti, 2006  
Blogger Emanuel said...

Hmm... att det har skulle bli en dating-service för olagliga fildelare var ju inte riktigt meningen!

tisdag, 29 augusti, 2006  
Anonymous Anonym said...

En vanlig retorisk fråga jag ofta får när jag diskuterar nerladdning av musik och film på nätet är hurvida jag är beredd att sno skivor i butiker. Syftet från frågeställaren är att leda i bevis att jag är lika mycket en tjuv som den som snor saker i affärer.

Nu är det dock en logisk kullerbytta som frågeställaren lyckas med, eftersom snatteri och nedladdning av musik alls inte är samma sak.

Det som händer när någon går in i en affär, stoppar på sig en skiva och sedan går därifrån utan att betala är att det fysiskt försvinner ett exemplar från marknaden. När jag laddar hem en skiva från DC så försvinner ingenting, istället mångfaldigas informationen. Artisten i fråga får en större spridning, fler får intresse för musiken, går på deras konserter o.s.v.

Men, frågar sig vän av ordning, att du inte betalar för skivan innebär ju att affären gör samma förlust som om du stulit skivan från butiken. Nja, svarar jag, det bygger i så fall på att jag istället för att ladda hem skiva gått till affären och köpt den vilket alls inte är säkert. Kostar skivan nästan 200 spänn måste jag vara säker på att det är en bra skiva om jag skall öppna plånboken. Och då är det många bra skivor som aldrig blir lyssnade på. Genom nedladdning har jag fått upp ögonen på mängder av nya artister och massa ny musik. Musik jag aldrig hade hört om jag inte haft en dator med internetuppkoppling.

tisdag, 29 augusti, 2006  
Anonymous Anonym said...

Stjäa gör man när man tar något från någon som den då blir av med, när man laddar ner så kopierar man något som den man laddar från sedan också har kvar. Kan aldrig bli stöld enlig någon definition. Att kalla det stöld är enbart prpaganda oavsett vad vad tcker om olaglig nerladdning.

tisdag, 29 augusti, 2006  
Blogger Emanuel said...

Jack och Pixie: Jag fattar vad ni säger. Jag tycker ändå inte att det är ok att:
"utan upphovsmannens medgivande tillskansa sig dennes material utan att betala"
Att använda ordet stjäla är lite magstarkt kan jag hålla med om!


Det jag vänder mig emot är att det ses som en rättighet bland folk att ladda ner material utan att betala! Sen kan ni tjata ihjäl er om att folk köper skivan iallafall, går på konserter mm mm. Men det gör inte fenomenet mer ok....

onsdag, 30 augusti, 2006  
Anonymous Anonym said...

Vill ta tillfället i akt och fråga bloggaren vem han tycker äger det icke-materilla?


Musik är inte materiell, utan kan liknas vid energi. Den går inte att skapa ny utan endast omvandla från en form till en annan. Det vill säga att exempelvis Beatles, som räknas som ett av världens största band, inte egentligen skrev sin egen musik.
Och om musiken nu går att äga, vad är det som säger att den kan tillhöra dig mer än mig? Vem äger musiken?
Argumentet är gammalt och pekar på att vi ska ha dåligt samvete för att vi lyssnar på artistens musik utan att betala för den. Något jag tvivlar på att artisten egentligen lider av då denne i första hand tjänar pengar på spelningar, inte skivor. Att då gratis dela ut musiken ser jag snarare som ett smart drag för att locka fler människor till hennes konserter...

Det hela handlar egentligen om skivbolagens minskade makt!

Tänk ett steg längre!

tisdag, 05 augusti, 2008  
Anonymous Anonym said...

Seriost skaffa dig ett liv! orka betala massa pengar for shit du kan fa gratis ska dom som saljer all bara fa hur mkt pengar som helst! dom kan ju gora konserer da gor dom ju natt att salja cds dar gor dom bara en lite sak for fan skaffa dig ett liv! oj va duktig du e!

söndag, 28 juni, 2009  
Anonymous Johannes A. said...

Det roliga är att alla moralkärringar tror att bara för att man laddar ner lite går man inte på bio, hyr film etc överhuvudtaget.. Det beror ju helt och hållet på vad det är för film som släpps, folk laddar ner det som de inte tycker är värt att köpa etc. Man betalar ju för att se för filmen om man tycker det är värt pengarna, vad spelar det för roll om man laddar ner film när man ändå inte är villig att lägga ner pengar för att se den, de skulle ju inte tjänat mer pengar på att du inte såg den överhuvudtaget? Dessutom så kanske man till sin förvåning tycker att filmen man laddat ner är bra och får bättre tillit till producenten etc. då man vet att personen leverar bra film och därför man väljer att betala framtida filmer från producenten.

onsdag, 18 januari, 2012  
Anonymous Johannes A said...

Därför väljer man att betala för framtida filmer*

Levererar*

Bara för att gnällspikar inte ska börja snacka om dålig stavning och orduppbyggnad.

onsdag, 18 januari, 2012  

Skicka en kommentar

<< Home