tisdag 8 maj 2007

Vad är grejen med framkörningsavgift på taxin?


Ok, jag fattar grejen när man faktiskt beställer en bil till nån skum adress långt borta. Då kostar det förstås lite för taxin att "köra fram".

Men...
Går du till centralen eller hugger en bil på stan, då sker ju ingen framkörning. Då borde det ju inte tillkomma någon avgift. Eller?

Namnet säger ju vad det är:
Framkörningsavgift = en avgift för att köra fram till något.


Tipstack till sur-ove

16 Comments:

Blogger Anders said...

Andra avgifter som suger och som egentligen inte kostar säljande part någonting ("ta betalt för luft"-principen):

- Uppkopplingsavgift för telefon/bredband (om man kan kalla modem för bredband ha ha).

- TV-licens - det är gratis att kolla på SVT's alla program på internet, svensk radiotjänst eller SVT har ingenting med mina kabel-TV kanaler att göra ändå tvingas jag betala för någonting som jag inte vill ha! Detta för att gudstjänster, konståkning, språka på serbokroatiska, Stina (Dabrowski), allsång på skansen, och annat trams, som egentligen ingen vill betala för, skall kunna finansieras.

- alla påhittade avgifter och skatter som finns i elräkningen!?

- alla former av uppläggningsavgifter på återkommande betalningar/avbetalningar... c'mon, som om de kostnaderna ändå inte täcks av de rörliga avgifterna.

tisdag, 08 maj, 2007  
Blogger Emanuel said...

Anders: Tack för en skönt ilsken och lång kommentar!
Vad är grejen med avgifter? helt enkelt.

tisdag, 08 maj, 2007  
Blogger Cissi said...

klockren blogg, måste säga att jag älskar den!

har funderat på en sak,

vad är grejen med att man knappt får tjäna pengar när man tar csn? jag menar, det är snart sommar och alla vi som inte bor i studentkorridor (= ingen hyra under sommaren) är dömda till att leva precis lika fattigt (kanske ännu fattigare) de närmaste 3 månaderna trots att det finns massor med tid som man skulle kunna jobba på om man ville.

tisdag, 08 maj, 2007  
Anonymous Anonym said...

Mm..
TV-licensen är ett jävla mög. Folk som tycker om SVT kan betala det dom tycker det är värt. Vi andra som inte är värst förtjusta i SVT & SR kan gärna få slippa.

tisdag, 08 maj, 2007  
Blogger gabbiz said...

Men ja! Vad är grejen med den? "Jag gick upp ur sängen idag och körde hemifrån till centralen för att kunna stå till tjänst här, så pay up"? Jag tror jag ska begära en "gå-upp-ur-sängen-avgift" vid min nästa löneförhandling..

tisdag, 08 maj, 2007  
Anonymous Anonym said...

Är detta en storstadsgrej? Jag bor i norrland och har aldrig hört talas om detta. Och här har vi väl extra distanser om någonstans!

tisdag, 08 maj, 2007  
Blogger Emanuel said...

Jottan: I Göteborg är framkörningavgiften 31:- och i Stockholm kostar det 45:- innan man ens har börjat åka...

tisdag, 08 maj, 2007  
Blogger Line said...

Snarare tomgångsavgift i så fall. Vi betalar i förväg för att taxin står på tomgång, redo för körning och miljöförstöring. Hos Taxi Göteborg heter det "grundavgift". Hur snyggt låter det. I Umeå kommun finns ingen framkörningsavgift, men dock grundavgift. Så vad är vad och varför?

tisdag, 08 maj, 2007  
Blogger Emanuel said...

Line: Grundavgift = framkörningsavgift.

tisdag, 08 maj, 2007  
Anonymous Anonym said...

Nja. Här har vi också tomgångsavgift vilket betyder att när man beställt en taxi till en vill adress så slår de på mätaren from att de parkerat och står och väntar. Alltså är man klar och inom räckhåll så kostar det ju inget extra. Tycker att det är helt ok, de förlorar ju på att ha bilen igång och stå och vänta.

tisdag, 08 maj, 2007  
Blogger Missy said...

Hahaha! Sur-ove har helt klart en poäng där!

tisdag, 08 maj, 2007  
Blogger Anders said...

jottan:
Oftast tas endast framkörningsavgiften även om taxichauffören tvingas vänta någon minut innan man kommer ut till bilen. Det är dock inte ovanligt att taxametern också rullar från att chauffören kommit fram till en adress, vilket då skulle kunna ses som tomgångsavgift. Den skiljer sig dock inte prismässigt från vanlig taxa.

onsdag, 09 maj, 2007  
Blogger Anders said...

... i Stockholm alltså...

onsdag, 09 maj, 2007  
Anonymous Anonym said...

Oh... vi som åkt taxi i Peking vet att det här suger apa.

11 kronor i grundavgift.. och den avgiften räcker i 4 km tills mätaren sakta börjar slå om till 12,13,14 osv.. ( en kinapeng är nästan lika mycket som en sveapeng)

problemet kom när man var hemma i sverige igen.. om man kollar på mätaren så tickar det jävligt snabbt, från en avgift som borde räckt till flygplatsen tycker man

onsdag, 09 maj, 2007  
Anonymous Anonym said...

jottan var bor du? jag bor i mellersta norrland och här har vi då framkörningsavgift.. 40kr tror jag den ligger på.

onsdag, 09 maj, 2007  
Anonymous Anonym said...

Vissa har redan varit inne på det men vill ändå understryka det fullkomligt absurda i att taxameterna OFTAST rullar redan innan du satt dig.
Man beställer en taxi, får höra att den är där om 10 min, går ner efter 8 min och där står biljäveln med taxametern på 55 spänn.
-Nä serru, ja va här efter 5 min.
-Men växeln sa att...
-Nä serru, inom 10 min säger dom. Ska du ha bilen eller inte?

Då är man redan 10 min sen och måste åka med svindlaren.

onsdag, 09 maj, 2007  

Skicka en kommentar

<< Home