tisdag 19 februari 2008

Vad är grejen med taxidricksen?


Det är skönt att åka taxi ibland. Man känner sig lite lyxig, sådär: Jag-behöver-egentligen-inte-men-jag-har-råd-så-jag-gör-det-ändå-slösaktig.
Man sitter där och har det gött hela vägen hem...

Men...
Sen kommer man fram och ska betala - taxametern har stannat på 173 kronor och man lämnar fram två hundralappar. Taxichaffisen gör alltid samma sak:

1. Pillar och donar i sin stora plånbok.
2. Plockar tillslut fram en tjuga som han sakta lämnar över.
3. Börjar pilla och dona i myntfacket.
4. Det här verkar jobbigt för stackarn, att få tag i sju kronor i mynt är inte lätt.
5. Efter absurt lång tid plockas en femma fram.
6. Efter ytterligare letande kommer de återstående kronorna fram och lämnas över.

Nej! Jag tänket inte ge dig 27 kronor i dricks!
Nej! jag tänket inte ens ge dig 7 eller 2 kronor i dricks!


Varför ska man ge dricks i taxin? I bästa fall har de kört rätt väg, inte pratat en massa och stannat på rätt ställe.
Man skulle kunna säga att de gjort sitt jobb. Varför ska man få dricks för att göra sitt jobb?

28 Comments:

Blogger Line said...

Exakt, hur mycket extra service kan man möjligtvis få i en taxi.

Och med svenska taxipriser vore det som att dricksa expediten på Systemet. Helt absurt alltså. Betala med kort istället!

tisdag, 19 februari, 2008  
Blogger William said...

Haha, taxibilen på bilden har TTA (The Tough Alliance) på reg-skylten.

tisdag, 19 februari, 2008  
Blogger Hedberg said...

Hur mycket extra service man kan få i en taxibil ska vi nog inte analysera närmare. Men jag håller fullständigt med. Dock kan jag nog låta de där småmyten gå bara för att jag inte vill ha dem skramlande i min ficka..

onsdag, 20 februari, 2008  
Blogger Sofie said...

Haha, det stämmer så galet bra!
Dom tror att man inte orkar vänta på de där sista kronorna!
Skulle bara säga att din blogg är ta mig fan det roligaste jag läst på länge. Jag älskar den! :)
Hittade den på Annas(Stistrup)blogg. Tack för att du förgyllde min dag :)

onsdag, 20 februari, 2008  
Blogger Emanuel said...

Line: Jag ger ju hellre personalen på systemet dricks - de kan ju iallafall grejer. Taxichaffisarna har sin gps eller så får jag som kund berätta hur de ska köra...

Sofie: Tack! :)

torsdag, 21 februari, 2008  
Anonymous Anonym said...

Hmm, hur tänker man på en restaurang då...
Hur mycket tjänar en taxichaufför egentligen...
Chaffisen kan ju faktiskt se till att bilen är red, inte luktar rök, öpnna dörren och bagageluckan åt dig, lyfta ur bagaget, köra ända in till dörren, vara vänlig, se till att det finns en färsk tidning eller se till så att du hinner med tåget.
Enkla men sköna prylar - som på restaurang juh! Grejjen med att lyxa till det med taxi är ju att ge fet dricks! =)

fredag, 22 februari, 2008  
Anonymous Anonym said...

håller med, fattar inte grejen med dricks överhuvudtaget, tjänar man så dåligt i tex restaurangbranchen?? Jag min stackare sliter i hemtjänsten för 95 kr i timmen (snyftsnyft) och får aldrig nån dricks, skulle väl va ett äpple eller en luddig chokladbit från en vårdtagare nån gång ibland....

söndag, 24 februari, 2008  
Anonymous Anonym said...

Nää håller inte med. Taxichaffisar har ju provisionslön, så klart man kan ge dem några kronor i dricks!

söndag, 24 februari, 2008  
Blogger Storm said...

Tanken med dricks är väl att man ska ge det till personer som går utanför sina vanliga arbetsuppgifter för att hjälpa dig eller se till att du har det bra. En servitris, bartender eller taxichaffis som bara gör minimum ska väl inte ha dricks heller? Jag är gärna generös med dricks, då jag blir bra bemött och väl behandlad.

söndag, 24 februari, 2008  
Anonymous Anonym said...

Detta är mycket roligare än taxidricks:

SMS:a "SPORTKUL GRODA" till 72550 så får du ett komiskt sportcitat skickat till dig!
Kostar 5 kronor men det kan det ju vara värt för att förhöja stämningen!

måndag, 25 februari, 2008  
Blogger Geekporr said...

Jag håller med! Om det mesta alltså, rent generellt.

tisdag, 26 februari, 2008  
Anonymous Anonym said...

Är inte det skojigaste med dricks att det är förknippat med massa hemliga koder? Du kan ju få asbra service av förälaren på elgigante, göra av med 20 kakor, men inte en chans att du dricksar. En taxichaffis som kör fel är väl ändå värd en 10a? Lunch-ingen dricks. Middag-dricks!

torsdag, 28 februari, 2008  
Blogger Abbes pappa said...

För det första. Dricksen ingår ju redan i taxipriset. Jag minns mycket väl hur de för att antal år sedan höjde priset och kungjorde att, numera är dricks inbakat i priset.

För det andra. Som Göteborgare som titt som tätt åker taxi i Stockholm häpns jag över hur dåligt de kan stan. Man kan hoppa in i en bil och säga: "jag ska till Konserthuset" och få svaret "eh...konsterthoset...konserthoset...var det ligger?...do vet?"
Jag vet ingen annan stans där taxichaffissarna kan stan så dåligt.

torsdag, 06 mars, 2008  
Blogger Soph said...

Omg, just min åsikt! Lite som på restaurang: först ska de ta överbetalt för sina miniportioner, och sedan ska de DESSUTOM få dricks för sitt "trevliga bemötande". Herregud, I say! Jag ger aldrig dricks och jag känner mig fan inte snål för det. De har väl sin lön som det är ;)

Däremot tyckte jag det var himla roligt då jag besökte en flygplats i Göteborg och det stod ett litet glas där och man tänkte "Jaha, nu vill de ha dricks igen ..." och bredvid glaset en liten skylt "vi sparar till en Hawaii-resa". Haha!

tisdag, 11 mars, 2008  
Blogger Miss Hermelin said...

Svenska snålheten i ett nötskal!

måndag, 31 mars, 2008  
Anonymous Anonym said...

Miss Hermelin sa... "Svenska snålheten i ett nötskal!"

Tack!! Jag började bli orolig när alla andra höll med. Jösses.

Jag vet inte riktigt hur det där med dricks kom till, men ett sådant system är riktigt bra att ha. Folk som ni förstör systemet genom att snåla med dricksen. Om alla dricksar beroende på service och bemötande hos servitörer, taxichaffuörer m.m. så skulle dem lätt anstränga sig mer för att ge er en sån trevlig resa som möjligt. Men om "dricksen är inbakad i priset" så spelar det ju ingen roll! Då kan de köra runt i en skitig taxi som luktar apa med skräp på golvet och fläckar på sätena. Sluta vara så svenska!

onsdag, 02 april, 2008  
Anonymous Anonym said...

Håller så helt med dig!! När jag åker taxi så är det 99% ac gångerna i tjänsten så då får jag inte lämna dricks. Men jag känner det lite som min "hämnd" också.

onsdag, 09 april, 2008  
Anonymous Anonym said...

jag förstår att ni tycker som ni tycker, men.. taxichaffisar tjänar sjuuukt lite. och de får knappt något extra när de kör på obekväma tider. bensin är dyrt och företaget ska ha sitt. åk buss istället om ni inte har råd!

onsdag, 09 april, 2008  
Anonymous Anonym said...

#3 och #6 i texten:
Det kan inte vara så att han letar efter växel? Det finns folk som betalar med dollar, euro, danka/norska mynt.. Inte så lätt att hitta det men letar efter i första taget....

tisdag, 22 april, 2008  
Anonymous Anonym said...

tragiskt att läsa. taxichaffisar tjänar förbannat dåligt, och ni klagar över att det är dyrt att åka taxi, kan säga er att det är helt okej pris. Lixom åka en halvmil mitt i natten o betala en hunka eller gå hem i kylan o fyllan o riskera bli rånad/våldtagen etc etc... du blir hemskjutsad i fin miljö fram till dörren. En taxichaffis ber aldrig om någon dricks på 3kr sen att det finns vänliga själar som väljer att donera dom futtigaörena är ju bara att säga tack då det i slutet i månaden kanske höjer den totalt sett låga lönen. Sen alla ni som snackar om "dålig service" vet förmodligen ingenting om vad som egentligen ingår i en taxichaffis arbete. Gissar att 95% av befolkningen tänker att en taxichaffis skjutsar "fyllon". Men det är egentligen bara 5% av det man skjutsar. Resten är färdtjänster o skolskjutsar och andra skjutsar med olika behov. Där service som behövs är jävligt mycket större än den som behövs av sk "vanliga kunder". Så ni som klagar över den där femman som du absolut inte vill ge ifrån dig. Tänk framåt istället när du är 78 år och behöver skjuts till mataffärn o sen vill ha hjälp att bära matkassarna in i lägenheten (som chaffisen inte har en spänn för). Av nån anledning så ser folk ner på taxichaffisar som ena jävla nollor utan kompetens, men i själva verket skulle jag nog vilja säga att det är tvärtom med dålig lön. Så sluta grina, godnatt.

torsdag, 01 maj, 2008  
Anonymous Anonym said...

Okej.

173 spänn. Generellt sett får chauffören 40% av det. Det blir 69,20. Sedan går skatten bort. Kvar finns alltså 47:-.

I det ingår semesterersättningen, så skall man ha något kvar till semestern får man dra bort 12% till.
Kvar blir 41,36.

Hinner mätaren upp till 173:- så har du förmodligen åkt strax under en mil. Beror lite på vilket bolag du åkt med.

Och strax innan har chauffören i regel stått i en taxikö i kanske en halvtimme.

Och, jag som kört, det är ytterst ovanligt att folk orkar vänta på de där sista kronorna så ni kan ju skratta åt strategin, det gjorde jag också innan jag började köra, men man är faktiskt lite ovan att lämna jämn växel. Det kommer lite som en chock.

tisdag, 13 maj, 2008  
Blogger Maria said...

Något annat som är konstigt är de som dricksar sin frisör... eller fotvårdsterapeut... håller helt med matte om att det finns så mycket konstiga tillfällen när det är förväntat att man dricksar, men andra gånger är det helt uteslutet även om man fått grym service! Tänk alla gånger en resebyråmänniska har hjälpt dig att spara en massa pengar på att hitta en billigare biljett. Dricksar du för det liksom??

onsdag, 11 juni, 2008  
Blogger Unknown said...

Hej,
fördomar som vanligt.Jag är en ekonom som tidigare under cirka 10 år har kört taxi för Taxi Stockholm (världens bästa taxibolag)
Jag häpnar över hur lite mina nuvarande arbetskamrater som sysslar med ekonomi vet lite om taxibranschen men precis som de flesta här på forumet tror sig veta mycket mera.
Taxi jobbet är väldigt utsatt jobb med obekväma arbetstider och dåligt betalt.Det kan skilja mycket mellan en taxi och en annan taxi precis som det kan skilja mycket mellan en förare och en annan förare.Här drar ni alla över en kamm som vanlig och påstår saker som ni inte har en anning om.
Jag har aldrig letat efter små mynt just av den anledningen att det inte ska uppfatas som att jag gärna vill ha de här få kronorna som dricks(man har väl ngn värdighet)Jag har ändå väldigt ofta fått höra att jag är en föredöme och väldigt trevligt att prata med och fått ganska mycket dricks.Inte för att jag tror att jag är bättre en andra utan för att jag med många år bakom ratten fått en rutin och har en inbygd service sedan jag var en liten pojke.Min körstil är mjuk och behaglig och aldrig en tanke på att jag ska köra omvägar för att få mera betalt.Jag vet efter så många år att de flesta taxiförare som kör åt stora etablerade bolag är ödmjuka och inte vill lura en utan försöker ge den service som kunden med all rätt ska få.Prata inte om att man inte får ngn service när ni inte vet ngt om det.Hur många rullatorer och gamla har man hjälpt på de här tio åren har ni ingen aning om och deras lilla uppskattning i form av dricks har jag även avböjt vid många tillfällen för att jag tror att jag säkert har det bättre ställt än de.Nog med det vill ni inte lämna dricks så behöver ni inte göra det heller men det tycker jag är mera för att ni är så bortskämda och snåla och inte för att ni tycker att vi taxiförare inte ger ngn service
Hälsningar

måndag, 03 augusti, 2009  
Anonymous Anonym said...

@TAXI. Visst sjutton vill jag ge taxichauffören lite dricks om han är trevlig och gör sitt bästa, men fy fan för dessa antisociala med invandrarebakgrund som varken fattar vad jag säger eller hittar och dessutom ser vrånga ut och förväntar sig dricks utan att en resa sin nerfisna häck och öppna dörren. De får inte ett skit.

lördag, 11 september, 2010  
Anonymous Anonym said...

Hej igen från Mark(se min kommentar ovan.
Jag är invandrare själv och om ngn vet hur svårt det är att sätta igång med taxijobbet så är det jag.
Med min brytning,rädsla för om jag ska kunna hitta rätt i Stockholm,rädsla för vad ni som kunder att säga och era reaktioner gör det inte lätt för oss som nybörjare och speciellt oss utlänningar.Detta är några anledningar till att man blir stel/otrevlig/antisocial.

Så ta dina 5 kronor och stoppa de i din nerfisna,bortskämda,fördomsfulla,snåla häck

Eeehh aldrig mera taxi för min del

måndag, 13 september, 2010  
Anonymous Anonym said...

Håller med Mark, Arvid, Hermelin mfl som inte har sitt såpbubblehuvud uppkört i arslet på sin antidrickspredikande jag-har-råd-att-ta-en-bulle-en-gång-om-åretpolare.
Är extraförare själv och jag kan säga att man varken räknar med att få eller dreglar efter dricksen. Skramlet i plånkan när man verkar vänta på att höra "det är bra så" är bara för att de flesta pappskallar, tröttmössor och självupptagna muppar man kör inte tänker på det förrän de hör myntskramlet. Och eftersom ungefär hälften (dvs både hälften av idioterna och hälften av alla de härliga normala människor man också träffar) ändå vill lämna något så pallar man inte räkna och skicka fram mynten innan man skramlat lite. Hör man inget så plockar man fram mynten och tänker inte mer på det.
Man överlever inte länge som chaffis och man sitter och är långsint efter folk som inte dricksar.
Vissa dricksar - andra inte, så är det bara och man kommer ihåg och uppskattar alla lika lite ungefär. De man kommer ihåg som förare är de som på ett trevligt sätt bjuder på sig själva en smula och visar respekt för att man är på en arbetsplats på någons arbetstid.
Bästa körningarna är de som bara är ren transport. Så åker proffskunderna. Inget tjafs, ingen terapi, inget prutande och panikgapande om vägval. Gemensamt för proffsåkare är trots allt att de i stort sett alltid avrundar uppåt, även vid kortbetalning.
Vissa ska vara så där smart ekonomiska - tex åker för 75:- betalar med en hundring och ska ha femman tillbaka men lämnar 20 i dricks. Vad fan är det? Inget fel med 20:- till mig men lite skumt blir det ju...

*Vad jag vet så ingår inte längre dricksen i priset, men var och en gör ju som den vill.

onsdag, 08 december, 2010  
Blogger amedalie said...

Taxiförare tjänar dåligt, de har det bra bara på natten då folk är packade och har tappat alla spärrar. Min man har precis börjat köra och de som vanligtvis ger dricks är gamla tanter eller amerikanare. Folk har blivit så snåla i det här landet, ska man dela på notan så sitter alla där med sina miniräknare och 5öringar till hands.

tisdag, 09 augusti, 2011  
Anonymous Anonym said...

Alltså, måste bara få säga att det är enklare än ni tror att få tag i en professionell taxichaufför! TopCab heter bolaget tel.08-33 33 33
Om du åker TopCab kommer du bli så häpen av hur många genvägar det finns i Stockholm och då blir ju priset lägre också och chaufförerna hinner med fler köruppdrag. Det är ingen tillfällighet att Stockholms kändiselit åker TopCab! Om du är osäker på loggan gå in på topcab.com De är inte dyrare än Taxi Stockholm

torsdag, 19 september, 2013  

Skicka en kommentar

<< Home