onsdag 21 januari 2009

Vad är grejen med morgonradio?


I åratal har Morgongänget, Morronzoo och andra morgonprogram i kommersiella kanaler valt att ha tre människor, som är lite "skojiga och tokiga" och som inte pratar om nåt speciellt i tre-fyra timmar, som programledare.

Sveriges Radios P3 har i alla år haft programmet Morgonpasset, som plockat fram storheter som Annika Lantz, Thomas Tengby, Carina Berg osv. Ibland har Morgonpasset varit fantastiskt bra, ibland sådär. Men ändå något annat än de kommersiella alternativen.

Men nu är det slut. Slå på P3 på morgonen och du möter tre människor som inte pratar om nåt speciellt och som är lite skojiga och tokiga... vad ska jag nu lyssna på, jag vill inte ha en massa tjat och flamsande när jag vaknar... Jag får gå över till P1 där de sänder sjöväder och grejer...

lördag 17 januari 2009

Vad är grejen med kändistävlingar?


Vad är det som gör att vi älskar att se kändisar tävla?
Let's Dance, Körslaget, Stjärnor på is, Mästarnas mästare, På spåret..?

Det känns som att allt började nån gång för länge länge sen med Fångarna på fortet. Sen har det bara urartat. Gemensamt för (nästan) alla dessa program är att kändisarna gör grejer de inte är så bra på egentligen. De tävlar inte i det de är kända för att vara bra på.
Men det kanske är det som är grejen - att få se människor som är riktigt bra på det de gör i vanliga fall, vara lite halvkassa på att åka skridskor sjunga eller dansa, precis som alla andra vanliga människor!

Kändisar förresten... Vilka är vissa av dessa underliga semikända människor som deltar i de här programmen? Hur många tackade nej innan de frågade gamle boxaren George Scott om han ville vara med i Let's Dance?