onsdag 14 juni 2006

Vad är grejen att vara på omslaget?


Vissa författare väljer att ha sitt porträtt på omslaget till sina böcker. Inte på insidan eller på baksidan av omslaget, utan på själva FRAMSIDAN.
Det finns få saker som känns så oinspirerande som tanken på att läsa en bok av Björn Hellberg, ännu värre med hans ansikte på omslaget som påminner om vems bok man läser... Han är ju lite rolig i På Spåret, men på ett Forrest-Gump-sätt, inte vill man väl läsa en kriminalroman som han har skrivit?
Vem mer då? Jo, Liza Marklund, en av sveriges mest älskade författare (varför, kan man undra?) har sitt porträtt på omslaget av alla sina böcker!

Vad beror detta fenomen på, är det för att ansiktet är mer känt än namnet, så att de förväntas sälja fler böcker genom att visa upp sig? Detta kan vara sant i fallet Björn, men inte i fallet Liza, hennes namn måste ju vara mer känt än hennes ansikte, å andra sidan så pryder hon omslaget på en jäkla massa bestsellers, så folk vet nog hur hon ser ut...

Vad är grejen med att visa upp sig?


Tipstack till Andreas L

9 Comments:

Anonymous Anonym said...

Vad är grejen med att du länkar till den där pretentiösa ordbajsaren Sigge? Bloggfrossa och Det Ljuva Livet är ju lysande. Sigges blogg är motsatsen.

onsdag, 14 juni, 2006  
Blogger Emanuel said...

Jag tycker att Sigges blogg är lite mycket ibland, men ibland helt lysande. Så är det väl med allt.. man kan inte gilla allt en person gör eller skriver, förutom Vad är grejen? som alltid är helt genial!

onsdag, 14 juni, 2006  
Blogger Mimmi said...

Det är väl lite samma grej som att många nya artisters första skiva heter samma som deras artistnamn. Eller är det inte så....? Det känns som om Lisa Marklund var med på omslaget på första boken och sedan inte vet när hon skall sluta.

onsdag, 14 juni, 2006  
Blogger Emanuel said...

Bra sagt. (det här blir en egen grej)

onsdag, 14 juni, 2006  
Anonymous Anonym said...

Vad är grejen med att inte ha sitt ansikte på boken?

Grym idé med ansiktet på boken tycker jag. Man pumpar ur så mycket det bara går på en gång ur sitt eget (varu)namn. Man skriver en bok som blir såld i många upplagor, på omslaget syns man, man blir mer känd, man skriver en bok som inte blir lika bra men säljer ännu mer, man blir än mer känd eftersom man fortfarande syns på omslaget, osv.... Det hela eskalerar tills man blir en stenrik superkändis. Vet ej om detta kommer att fungera för författarna i bloggen?

onsdag, 14 juni, 2006  
Blogger Emanuel said...

det lär det göra... nu byter jag till en seriös bild!

onsdag, 14 juni, 2006  
Anonymous Anonym said...

Helt osannolikt... att ha sig själv på omslaget känns ju så oseriöst att jag vet ärligt talat inte ens vad jag ska säga... En stylad Liza Marklund (vaddå Liza... med z? Vad är grejen med DET? Och att sen döpa en bokkaraktär till Bengtzon? Whaaaaa...? Z? Snacka om egofixerad OCH oseriös. Fast hon kanske skriver bra... jag vet inte...) på omslaget...? Är HON Annika Bengtzon? Har Annika Bengtzon John Lennon-solglasögon? Vad? En vanlig publicity-bild från en vanlig photoshoot hade funkat, men en cooooooolt stylad Liza...? Nej. Lite väl mycket Helene Wellton, tycker jag.

torsdag, 15 juni, 2006  
Blogger Emanuel said...

Anonymous: Den bilden är inte sann. Hur tänkte de?
Liza. ta på dig nåt fräckt till omslaget vi ska fota imorgon... och så kommer hon med de glasögonen!! hahaha.... en sån förlorare (som är miljonär på sina böcker!)

torsdag, 15 juni, 2006  
Anonymous Anonym said...

Ehh... det är ju inte förzta gången dock... Liza Marklund har ALLTID de glazögonen på zig... och hon pryder ofta zina omzlag. Zjukt, za räven. Hon var modell i zin ungdom, tror jag (zeriözt, alltzå) och hennez dotter är modell nu. I Pariz. Eller Zanzibar. Zannning. Zå därför tycker hon nog det är en zchyzzt idé helt enkelt. Men det zuger. Ozeriözt och pinzamt.

torsdag, 15 juni, 2006  

Skicka en kommentar

<< Home