måndag 19 juni 2006

Vad är grejen med artificiella smaker?


Det är ganska sjukt att vissa smaker känner man bättre som artificiella än som äkta.
Dessa smaker har egen smak som fake och en annan som the real thing, den artificiella kan i vissa fall ta över uppfattningen över hur vissa saker ska smaka.

Exempel på artificella smaker som inte håller:
- Päron, ex. päronsglass.
- Banan, ex. skumbanan, bananglass
- Äpple, ex. äpplejuice
- Jordgubbe, ex. jordgubbssaft


Ett roligt exempel är en bekant som drack ett glas Brämhults färskpressade äpplejuice, (som är äkta äpplejuice, inget annat än saften från äpplen) och sa efter första klunken: "Det här smakar inte rätt, det smakar inte äpple..."

Man är så van vid de artificiella smakerna att de har blivit nån typ av norm, underligt att de inte kan fixa så att de artificella smakerna är mer lika verkliga smaker...
Och är det så att alla tillverkare av jorgubbssaft använder samma smakextrakt för att få till jorgubbssmaken? Är det ingen som försöker göra det bättre? Det borde ju finnas ett intresse av att skapa riktigt bra artificiella smaker!

Vad är grejen med att det inte smakar rätt?

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Körsbär är en annan artificiell smak som, även om jag själv gillar den skarpt, inte alls smakar särskilt mycket som riktiga körsbär. What's up with that?

måndag, 19 juni, 2006  
Anonymous Anonym said...

bah. vadå inte smakar rätt? rätt=gott, och eftersom de artificiella smakerna lätt äger nature så är det ju helt i sin ordning. mer syntetiskt!

tisdag, 04 juli, 2006  

Skicka en kommentar

<< Home