onsdag 22 november 2006

Vad är grejen med amerikanska husnummer?


I alla amerikanska filmer så bor den misstänkte på 1055 den-och-den-gatan, eller så letar de efter 2310 nånting-Street. Vad är det för fel på hederliga 1,3,5 och så småningom 59? Varför har de så långa gator i USA?

Är det för att de inte har någon historia i sitt land, så de kan inte ha Birger Jarlsgatan, Drottninggatan, Södra Hamngatan osv?
De vet inte vad gatorna ska heta helt enkelt, det blir Rosepine Drive med 26000 nummer istället!


Tipstack till Gabbiz

15 Comments:

Blogger Antehuga said...

Södra hamngatan är ett jättefint namn på en gata men eftersom dom dumma amerikanarna inte har ö i sitt alfabet och dessutom korkat nog inte har lärt sig orden södra, gatan och hamn utan säger de löjliga south, harbour och street istället så tror jag att det kommer ta tid innan dom får ett så fint gatunamn som Södra hamngatan

onsdag, 22 november, 2006  
Blogger Emanuel said...

Sant. Jag fuckade upp där, eller hur. Det var faktiskt ett väldigt dåligt exempel.

onsdag, 22 november, 2006  
Anonymous Anonym said...

Iiih. Jag är typ kändis nu. Vad är grejen med att bli så glad för att någon annan gillade ens fundering? ;)

torsdag, 23 november, 2006  
Anonymous Anonym said...

var är de stora männen manne? om us-husnummer funkar så borde allt det funka med stora män... kom igen, visa att du stödjer oss korta killar som alltid måste ta en stol för att nå flingorna på morgonen ;)

torsdag, 23 november, 2006  
Blogger Tyskfan said...

Jag tar den pucken...

"Vad är grejen med stora män?"
Finns det något mer irriterande än långa killar som ALLTID tar plats. Överallt.
Inte nog med att de verkligen tar plats, utan det blir ofta de som tillfrågas om olika saker:
• "Du som är så lång, kan inte du nå min mössa på hyllan?"
• "Du som är så stor, kan inte du följa mig hem, så jag inte råkar ut för något..."
• "Du som är så lång, kan inte du böja dig ner och knyta mina skor?"
Osv, osv...
Alltid blir de valda först i idrottssammanhang, och så har det alltid varit. Sjukt. bara för att man är stor, betyder det inte att man är atletisk. Ju.

Alla små killar liksom bara försvinner när en stor kille kommer in i rummet. Riktigt orättvist.
ALLA vet ju att de snyggaste kändisarna är korta; Brad, Tom, Johnny, Leo, Pagrotsky, osv.

Snart blir det väl så att de långa killarna kommer hem och lyfter upp en så man verkligen når flingorna.

Och vad är grejen med det?

torsdag, 23 november, 2006  
Anonymous Anonym said...

Tyskfan, förlåt men.. Pagrotsky ser ut som en töntigare version av Gimli. Inte snyggt. Alla snygga killar är långa, sorry.

torsdag, 23 november, 2006  
Blogger Tyskfan said...

Ok... känns ändå orättvist mellan korta och långa killar...

Jag kan tycka att vissa gatunamn är toppen i amerikanska städer. Typ: Main Street (som finns i alla städer)... inga konstigheter; det är huvudgatan helt enkelt.

Även systemet på Manhattan med strikt numrerade gator känns bra... "Hmm, var kan 43:rd Street ligga? Kanske... EFTER 42:nd Street... ja!"

Jag är personligen mer tveksam till den svenska "Bögatan".

torsdag, 23 november, 2006  
Anonymous Anonym said...

Men vadå, ska man döpa om en gata efter ett visst antal hus för att numrena inte ska bli för höga eller? Nog för att jag gillar Gabbiz men det här förstår jag inte...

fredag, 24 november, 2006  
Anonymous Anonym said...

maza: Den delen om vad gatorna heter är inte min fundering, min del är bara varför husnummerna blir så höga. Men jag måste säga att jag förstår Emanuel ändå. Tänk i Malmö t.ex., där Köpenhamnsvägen är ganska lång, men i en korsning där vägen svänger lite blir den Ö. Rönneholmsvägen och sedan ännu längre ner Föreningsgatan. Det där är ju typiskt för Sverige, och därför funderade jag lite över varför husnumren blir så höga i USA. Grejen är att jag aldrig någonsin ser ett husnummer som är mindre än fyrsiffrigt, så egentligen funderade jag från början på hur långa gatorna egentligen kan vara, och vilket nummer de börjar numrera med.. De behöver inte dela upp gatorna och döpa om dem, jag bara undrade hur det egentligen funkar. Någon som bott i USA som bott på en adress med lågt nummer? Finns det? ;)

söndag, 26 november, 2006  
Anonymous Anonym said...

måste vara besserwissr...

rutnätsystemet regerar ju i USA, men man blandar ju streets och avenues, typ i lodrät och vågrät.

om du bor på 10th avenue så kommer ditt nummer på huset börja på korsningen som du bor vid. Säg då att jag bor i korsningen av 10th ave och 40:nd street så kommer husnumret va 40XX 10:th ave.

Husnumren är helt enkelt inte bara löpnummer utan också koordinater om du så vill, hur man hittar rätt i en stad.

I alla fall var det så där jag var.

/bbbns

måndag, 27 november, 2006  
Anonymous Anonym said...

Håller helt med föregående skribent. Ett helt fantastiskt system, nästan lite tyskt perfektionistiskt och noggrant. GPS:ns föregångare alltid lätt att hitta osv...

Men är det så ute på "vischan" oxå?

Ur en annan synvnkel är det ju dessutom ganska bra att ha långa nummer serier rent allmänt som standard, typ 0001-3451. Då har man iaf inte låst in sig i ett hörn och behöver skapa nya gatunamn vid nybyggnationer bara för att man inte kan ha fler nummer än upp till tex 9. Man kan alltid fylla på med ett par extra nummer.

måndag, 27 november, 2006  
Blogger Emanuel said...

Tack för alla svar! I vanlig ordning vet jag inte om informationen verkligen gör mig gladare...!
Babyburns: Fräscht. Jag kommer ihåg att det var väldigt lätt att hitta i New York med East och West och 16th Street och 5th Avenue osv! Att de dessutom har husnummren kopplade till korsningar och grejer gör det hela mycket intressant.
- Amerika. Allt är förlåtet.

måndag, 27 november, 2006  
Anonymous Anonym said...

skriver som jag skrev hos Gabbiz, vet åtminstone en plats i Georgia där ett tjugotal hus ligger på en halvö, gatan heter Island Drive och finns bara för just den gatstumpen ut på halvön. Trots det gick det inte att numrera husen från 1-20 utan husen hette 2419 och liknande. Kan inte föreställa mig vilka koordinater som skulle finnas att ta hänsyn till där?

tisdag, 28 november, 2006  
Anonymous Anonym said...

Illustrerad vetenskap skrev en notis om det där för några nummer sen. I husnumrena låg info om hur långt det var till nästa hus och lite sånt. Det är därför dom blir så långa. (minns inte exakt hur det var, och jag orkar inte leta upp tidningen..)

torsdag, 30 november, 2006  
Anonymous Anonym said...

Nummret står inte bara för själva huset utan berättar oftast hur stor tomten är osv, så det är därför det är så långa siffror.

Det är ett mycket mer logiskt system med adresser där än i Sverige..

/Erica

söndag, 11 mars, 2007  

Skicka en kommentar

<< Home